В Драговищица отбелязаха празника Младенци и почетоха кръста на селото

1427 преглеждания

В Драговищица отбелязаха празника Младенци и почетоха кръста на селото

Празникът Младенци и традиционното почитане на кръста на селото се проведоха на 22 март в Драговищица.

Местно поверие разказва, че по време на турското робство започна мор на млади хора. Един ден местните решили да се събират и да направят кръст, който да пази Драговищица. Поставили го в края на селото, за да не го намерят турците.  

По традиция на този ден жителите на костинбродското село се събират край кръста, поставят цветя и палят свещи.

Поради лошото време, тази година честването се проведе в ремонтирания стол в на Драговищица. Празникът беше уважен от заместник-кмета на община Костинброд Александър Ненов, Анна Радовска – заместник-председател наОбщинския съвет Николай Борисов – общински съветник, Албена Виденова – кмет на с. Драговищица, Диана Михайлова – секретар на НЧ „Г. С. Раковски – 1928“, Юлиана Лозанова – директор на НУ „Отец Паисий“ с. Драговищица, Румяна Аврамова – директор на ДГ ”Детелина”, Виктория Яшнова – младши експерт „Култура и спорт“, Бистра Боянова- ПР на община Костинброд. Присъстваха и жители на селото.

Събитието започна с празнична литургия, отслужена от отец Радослав, който измоли здраве и просперитет на селото и жителите му. След празничната литургия беше раздаден курбан за здраве.

EspressoNews