В Драгоман ще има безплатен интернет на обществени места

1300 преглеждания

Публична безжична мрежа ще бъде изградена по инициативата WiFi4EU

Община Драгоман спечели ваучер за изграждане на публична безжична мрежа по инициативата WiFi4EU. Целта на инициативата WiFi4EU е да се предостави висококачествен интернет достъп на граждани и посетители на ЕС чрез безплатни точки за безжичен достъп на обществени места, като паркове, площади, обществени сгради.

Мрежата ще бъде изградена в гр. Драгоман на обществени места на открито и закрито, с най-голяма концентрация от хора. Точките се определят, съгласно изисквания на Европейската комисия, а стойността на ваучера се получава директно от дружеството, избрано за изграждане на Wi-Fi зоната.

Средствата се отпускат в рамките на механизма за свързване на Европа от Изпълнителната агенция за иновации и мрежи, съгласно пълномощията им, делегирани от Европейската комисия, за да се подкрепят общините при инсталирането на точки за безжичен достъп в тези центрове на обществения живот, като се използват услугите на дружества за инсталиране на Wi-Fi.

Проектът ще даде възможност за свързаност на гражданите от община Драгоман във WiFi4EU и ще допринесе за културния, социален и исторически обмен на информация в общностите.

EspressoNews