В Костинброд отбелязаха Световния ден на свободата на словото и печата – 3 май

1175 преглеждания

В инициативата се включиха ЦОП "Промяна", Иван Русланов и местната администрация

Центъра за обществена подкрепа “Промяна“, гр.Костинброд отбеляза Световния ден на свободата на словото и печата – 3 май.

В инициативата се включиха ученици от 6. клас на Второ ОУ „Васил Левски“, кв. Шияковци, които гостуваха на Центъра. Децата се срещнаха с младия журналист и писател от Костинброд Иван Русланов, който им разказа за своята професия като радиоводещ и ги запозна с интересни факти за творчеството си като поет.

След дискусията с Русланов, децата имаха възможност да се запознаят отблизо и с работата в Общинска администрация-Костинброд. Бистра Боянова – PR на община Костинброд, разказа на учениците и потребителите на Центъра за обществена подкрепа “Промяна“ как се спазват принципите на свободата на словото в общината и за предизвикателствата в своята работа. Д-р Атанас Тенев - Председател на ОбС-Костинброд на свой ред се включи в дискусията с интересни факти от времето, когато не е имало свободна журналистика и изразяване и обясни как работи ръководството на община Костинброд. От местната администрация благодариха на директора на ЦОП „Промяна“ за поканата да се включат в отбелязването на празника.

Световния ден на свободата на словото и печата е обявен с решение на Общото събрание на ООН през 1993 г. след Генералната конференция на ЮНЕСКО, проведена две години по-рано. В резолюция се посочва, че независимият печат е основен елемент на всяко демократично общество.

EspressoNews