В Областната администрация запознаха фирми от региона с възможностите за бизнес в Русия

1406 преглеждания

Участваха и компании от Годеч

Голям интерес сред бизнеса предизвика работната среща, организирана от Областната администрация на Софийска област, на която бяха представени възможностите за осъществяване на търговска дейност на територията на Руската федерация.

Чрез Скайп връзка заместник-директорът по икономическите въпроси на Центъра на промишлеността на Република България в Москва г-н Цветозар Генчев запозна представителите на компании от региона с условията, които предлага центърът по отношение на отдаването на офис площи и складове, жилищно настаняване, съдействие при осъществяването на контакти на български фирми с руския бизнес и институции, маркетингови проучвания и други.

В срещата участваха фирми от общините Годеч, Пирдоп, Челопеч, Самоков, Етрополе, Елин Пелин, които развиват дейност в сферата на селското стопанство, туризма, производството на пластмасови изделия, добив и преработка на неметални полезни изкопаеми, производство на компоненти за електротехническата индустрия, транспортни услуги и др.  

Те бяха приветствани от Областния управител на Софийска област Илиан Тодоров, който припомни своя ангажимент, поет при визита в Москва, да популяризира и представи възможностите на ЦПРБ пред бизнеса в региона.

По време на дискусията стана ясно, че малка част от фирмите са запознати с начините да отворят свои представителства в Центъра и да използват преференциални условия за настаняване на своите служители, за обучение и да получат съдействие при реализиране на дейността си или организирането на изложения и работни посещения. В тази връзка те определиха срещата като изключително полезна за бъдещото развитие на компаниите си.      

Представителите на бизнеса на свой ред предложиха да направят работно посещение и да се запознаят на място с капацитета и възможностите на Центъра, а Областният управител се ангажира да организира визитата и да съдейства и в бъдеще на компаниите, които имат интерес.  

Центърът на промишлеността на Република България в Москва е с дипломатически статут и е част от структурата на Министерството на икономиката. Основните му функции са да подпомага български физически или юридически лица да реализират дейността си на руския пазар, да организира бизнес форуми, срещи, семинари, да подпомага мероприятия в сферата на образованието, спорта и културата. ЦПРБ разполага със складови и офис площи, жилища и паркоместа под наем на преференциални цени. На негова територия има още и българско средно училище.

Източник: ОА на Софийска област