В Пожарево ще бъде открит паметник на загиналите във войните пожаревци

2114 преглеждания

Официална церемонията по откриване на паметника на загиналите във войните пожаревци ще се състои на 16.10.2016 г. /неделя/,  от 12.00 часа в центъра на село Пожарево. С паметника е почетена паметта на 36 пожаревци, загинали в Сръбско-българската,  Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Изпълнен е от Димитър Антов и Илиян Игнатов. Издигнат е по инициатива на кмета на селото - Горица Кръстанова, местни жители и с подкрепата на Министерство на отбраната, „Инициативен комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война“ и Община Божурище. С доброволен труд са допринесли Веселин Андонов, Виден Василев, Йордан Велинов и Пламен Петров. Първите стъпки са предприети още преди четири години.

След гореспоменатата  церемония, ще бъде почетена и паметта  на безследно изчезналите пожаревци по време на събитията след 09.09.1944 г.,  с откриване на  паметна плоча, положена в двора на църквата на село Пожарево и поднасяне на цветя.

По случай събитието и след церемонията, ще бъде осветен и раздаден  курбан в новопостроената, ритуална зала в пожаревския  църковен двор.

Като почетни гости на събитието  са поканени Николай Ненчев - Министър на отбраната на Република България ; Генерал Константин Попов - началник на отбраната; Иво Антонов – директор на дирекцията към МО, отговаряща за военните паметници;  Георги Димов – Кмет на община Божурище; членове на общински съвет Божурище; членове на Съюза на ветераните от войните;  г-н Божидар Димитров – известен, български историк и директор на Националния исторически музей.

Водещ на церемонията ще бъде Марина Драгомирецкая.

 

Десислава Василева