В Своге почетоха паметта на жертвите от Холокоста

2407 преглеждания

На 10 март се навършиха 73 години от спасяването на българските евреи. На тази дата целият свят почита паметта на всички жертви от Холокоста. По този повод за трета поредна година в Професионална гимназия „Велизар Пеев“ беше проведен конкурс, в който участваха ученици от всички класове. Те писаха есета върху книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер“, като имаха възможност да избират между няколко теми.

На 21 март 2016г. в Професионална гимназия „Велизар Пеев“ – гр. Своге, се проведе тържество по случай 73 години от спасяването на българските евреи. Специални гости на събитието бяха Яков Джераси - председател на фондация „Израел – България“, проф. Лойд Ник, който дойде от Атланта със съпругата си, Огнян Панов, Ана Тодорчева - представител на Посолството на Съединените американски щати в Република България, Културен отдел, Менаше Рагив, Красимир Петков, Емил Атанасов – заместник областен управител на Софийска област и Христо Йовов – заместник-кмет по социални дейности, култура и спорт в Община Своге, както и 13-те ученици от град Петах Тиква, Израел, които ще останат една седмица в община Своге по програма за побратимяване между ПГ "Велизар Пеев", Община Своге и Община Петах Тиква.

По традиция официалните гости от Израел бяха посрещнати с питка,  мед и сол.  След това Изабела Стоянова – ученичка от 12 „е”  клас, представи две презентации на английски език - за Професионална гимназия „Велизар Пеев“ и за красотата и забележителностите в община Своге, а ученици от 10 „б”   клас рецитираха „О, Шипка“. 

Яница Николова, Симона Иванова и Юлия Янакиева представиха народен танц, с който запознаха гостите с българския фолклор. Програмата продължи с Яков Джераси, който проведе „Смесен урок“ за български и израелски ученици и трите финалистки от конкурса – Вероника Лозанова, Савина Славова и Василена Сайчева, които представиха своите есета.

Момичетата се представиха отлично и получиха възможността за пътуване до Израел през месец юни. Разходите за две от момичетата ще бъдат поети от фондация „Израел – България“, а за третото от Община Своге.

Източник: Василена Съйчева, участник в ученическия проект "Работилница за репортери"  на Еспресо Медия.