В Сливница откриха обновения и преименуван площад „Княз Александър I Батенберг”

2988 преглеждания

Почетоха героите от 1885 г.

На официална церемония беше открит обновения площад на Сливница, който с решение на Общинския съвет вече носи името „Княз Александър I Батенберг”.

Събитието започна с водосвет, отслужен от отец Георги, след което проф. Андрей Пантев се обърна с прочуствено слово към офицерите и войниците от Сухопътните войски и гражданите на Сливница. Проф. Пантев говори за мястото на Княз Александър I Батенберг и ролята на офицерите и войниците в събитията от ноември 1885 г.

За живота на първият български княз разказа и Тошо Пейков - автор на изложбата посветена на 160-годишнината от рождението на Багенберг.

Кметът на община Сливница г-н Васко Стоилков също приветства гражданите и гостите на събитието. Той сподели радостта си да открие обновения площад, който събира на едно място в архитектурен ансамбъл историята от 1885 г. Там са поместени Паметника-костница, съхранил в недрата си костите на 196 войници и офицери, загинали във войната; черквата и началното училище, станали лазарет в дните на военните действия; пирамидите, издигнати в памет на капитан Данаджиев и подпоручик Бобев, а всички те са обединени от площада на името на главнокомандващия българската армия Княз Александър I Батенберг.

Последва откриването на паметния знак на площад «Княз Александър I Батенберг», изработен по проект на общината. Платното свалиха кметът и председателят на ОбС-Сливница - Марин Павлов.

За приповдигането на емоциите допринесоха танцът «Последен марш», изпълнен от балет «Аглея» с ръководител Майя Първанова и откъсът от стихотворението «Новото гробище над Сливница» в изпълнение на ученици от СУ «Св.Св.Кирил и Методий».

Паметни венци в знак на признателност към героите на Сливница бяха поднесени от името на командира на Сухопътните войски, община Сливница и ОбС- Сливница, от командира на ВВС и от командващия на съвместното командване на силите.

EspressoNews