В Чибаовци и Костинброд почетоха Светите братя Кирил и Методий

2422 преглеждания

На 11 май е храмовият празник на селото

В Костинброд отбелязаха празника на Светите братя Кирил и Методий с няколко мероприятия в общината.

Рано сутринта на 11 май беше отслужена литургия в храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Първи район на гр. Костинброд. Служението водеше отец Дамян, който след Светата Божествена литургия, отслужи водосвет и раздаде курбан на миряните.

11 май бе специален и за жителите на село Чибаовци. Тогава е храмовият празник на църквата в местността „Улицата“. Тя е построена през 1889 г. на място, където е съществувал храм още преди османската власт. По традиция християнския празник в Чибаовци бе почетен с богослужение и раздаване на курбан край каменния кръст в селото. Отец Лъчезар отслужи водосвета за здраве и освети курбана, направен от местните.

Празникът уважиха заместник-кметът на Костинброд Александър Ненов, Искра Димитрова - кмет на с. Градец, Гергана Величкова - кмет на с. Опицвет, Емилия Костова - кмет на с. Богьовци, Добри Тодоров - кмет на с. Дръмша и с. Дреново, Бойко Борисов - кмет на с. Бучин проход и Бистра Боянова - PR на Община Костинброд,.

Домакинът Искра Лазарова - кмет на с. Чибаовци посрещна всички гости в центъра на селото. Тя ги разведе из новия кът за отдих, изграден за жителите на селото, където са поставени карта, табели и животни от дърворезба.

Денят на Светите братя Кирил и Методий се превърна в прекрасен празник за жителите и гостите на Чибаовци.

EspressoNews