В навечерието - или как Враца отлебяза Националния празник през 2017 г.

1374 преглеждания

В навечерието - или как Враца отлебяза Националния празник през 2017 г.

Ден преди отбелязването на 140 години от Освобождението на България, Ванеса Христова,  ученичка в 10 клас, в СУ "Васил Кънчов" град Враца, участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет", напомня за събитията преди година и потапя читателите на EspressoNew в празничната атмосфера на героичния град. 

На 3 март 2018 година се отбелязват 140 години от Освобождението на България. „3-ти март е ден за гордост и всеки българин трябва да празнува. Враца е град със славно минало и е свързан с Освобождението на България от турско робство. Подвигът на Христо Ботев във Врачанския балкан е дал силно отражение в нашата история, защото е събудил у нас - българите вяра в Свободата. Уважавайте националните символи, пазете и съхранявайте българското знаме. Бъдете достойни наследници на нашите велики прадеди“ - това са думи на кмета на град Враца Калин Каменов, казани по време на миналогодишното честване на празника.

На 3 март 2017 година хиляди врачани, носещи българския трикольор, се събраха на площад „Христо Ботев“ в града. Разделени на лъчове, ученици и преподаватели от врачански училища също се включиха в празника. На няколко пункта на централния булевард „Никола Войводов“, младежи раздават на минувачите българското знаме. Отбелязването на Националния празник във Враца започва с ритуал по издигане на националния флаг.

„Днес е ден за национална гордост и почит към подвига на нашите деди. Ден, в който всички ние трябва да отворим сърцата си и да си припомним колко велик народ  сме и колко мъки, препятствия и беди не са ни спрели пред желанието да  бъдем свободни.  Затова скъпи съграждани, пазете България така, както пазите домовете си, обичайте страната ни, така както обичате децата си и съм сигурен, че нашето самочувствие ще бъде много по-високо, каквото заслужаваме всички ние!“, това са част от думите, с които кмета на общината поздрави своите съграждани и гостите дошли да почетат бележитата дата.

Благодарствен молебен и водосвет за здравето и благоденствието на врачани, отслужи ставрофорен свещеноиконом  Николай  Костадинов, в съслужие  със свещеници и участието на църковен хор. В честването се включиха и средношколски  смесен хор към  СУ „Отец Паисий“, Врачанска Митрополия, военнослужещи от Военно формирование 54990, духов оркестър при читалище „Развитие“ и др. В знак на преклонение и признателност паметника на Христо Ботев бе отрупан с венци и цветя.

Материалът е изготвен от Ванеса Христова, ученичка в 10 клас, в СУ "Васил Кънчов" град Враца, участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.