В община Костинброд почетоха жертвите на комунистическия режим

1716 преглеждания

Отслужена бе литургия в храм „Св. Георги Победоносец“ в с. Петърч

За поредна година община Костинброд почете жертвите на комунистическия режим. На 1 февруари през 1945 г. Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд остава в историята на Третата българска държава с произнасянето на най-масовите смъртни присъди срещу политици след края на Втората световна война. Прочетени са и са изпълнени смъртни присъди срещу общо 2 730 български военни, политици, индустриалци.

В храм „Св. Георги Победоносец“ в с. Петърч, отец Желязко отслужи литургия в памет на невинните жертви. Кметът на с. Петърч Борислав Борисов, Николай Николов - зам.-областен управител на Софийска област, д-р Атанас Тенев - председател на Общински съвет-Костинброд, общински съветници и граждани почетоха със запалването на свещ паметта на своите съграждани, загубили живота си в периода 1944-1945 г.

На лобното място в околностите на с. Петърч, известно с названието „Гробницата“, беше поднесен венец от кмета на селото. На това място след преврата на 9 септември 1945 г. са изведени и избити беззаконни присъди десетки българи от София и околностите. В масови гробове са били заравяни телата на убитите невинни.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд