В планината през зимата. Съвети за преходи и къмпингуване

1160 преглеждания

Зимните преходи в планината изискват много повече подготовка от летните

Зимните преходи в планината са забавни, красиви и авантюристични, но изискват много повече подготовка от летните. Ето как да започнете:

Планиране на прехода. Зимните излети имат по-различни предизвикателства от лятното къмпингуване. Трябва да бъдете подготвени за сурово време и по-кратък ден. Затова ще ви трябват допълнително оборудване, знания и способности. Преди да напуснете дома е задължително да имате добре подготвен план.

- Не тръгвайте сами! Споделете прехода с няколко приятеля, които имат опит в зимни условия (как да направят заслон, как да намерят пътя, когато маркировката е затрупана и т.н.)

- Разгледайте внимателно картата и проучете околността! Преценете колко време ще ви е необходимо да стигнете от началната до крайната точка в зимни условия и колко време ще ви отнеме да разположите лагера си. Подгответе се с информация за най-близката помощ и начин за напускане на маршрута, ако нещо се обърка. Запишете номера на Планинската спасителна служа (088 14 70 за всички оператори или 112), дори я уведомете накъде тръгвате.

-Поговорете с хора, които са минавали по маршрута в зимни условия и могат да ви дадат съвети.

- Проверете прогнозата за времето. Подходящи ли са условията? За това може отново да се обърнете към ПСС или да получите информация от сайта www.pss.bg

- Проверете пътната обстановка до изходната си точка.

- Проверете кои са районите с лавинна опасност и се уверете, че маршрутът ви минава на безопасно разстояние от тях. Проверете прогнозите за лавини от сайта на ПСС. Имайте предвид, че опасността от лавини е голяма, а прогнозите за тях са ориентировъчни за специфичните места. Ако планирате да минете близо или по наклон по-голям от 20 градуса , то групата ви трябва да е имала поне една „суха“ тренировка (лекция и обучение в града).

- Оставете на близките си разписан плана ви за маршрута. Уведомете ги къде отивате, кога ще бъдете там, кога ще се върнете, какъв транспорт ще използвате и имената и контактна информация на хората, с които ще бъдете.

- Уверете се, че всички в групата имат еднакви план, очаквания, време, възможности и цели.

- Не забравяйте да подготвите и вземете всичко необходимо. Може да използвате нашия списък с неща от първа необходимост при зимно къмпингуване и преходи, който ще намерите по-долу.

- Вземете си пари в брой за спешни случаи и такси.

- Бъдете подготвени за неочакваното. Подгответе резервна храна и дрехи за всеки случай – ако времето се промени, ако се изгубите или ако е необходимо да направите непланирана промяна в маршрута.

Списък с неща от първа необходимост:

Храна - винаги предвиждайте повече от необходимото

Вода, термо бутилка и филтър за вода – никога не подценявайте количеството, защото студът дехидратира

Навигация - карта и компас или GPS. Най-добре и двете

Телефон с резервна батерия - Вземете напълно зареден вашия мобилен телефон и резервна батерия или преносимо зарядно

Подслон - подходяща палатка, чувал, постелка и средства

Защита от слънце и вятър - очила, слънцезащитен крем, балсам за устни

Изолация - допълнителни топли дрехи за смяна при намокряне и изпотяване (яке, панталони, елеци, полар или пуловер, термобельо, ръкавици и шапка)

Осветление - челник или фенер, резервни батерии, червена аварийна светлина

Комплект за първа помощ + фолио против измръзване + свирка

Средства за греене и огън - газов котлон, спиртник, ветроустойчива запалка, водоустойчив кибрит, сухи разпалки (прахан)

Ремонтен комплект за екипировката ви (нож, мултифункционален инструмент) + лопата за сняг

EspressoNews

Източник: campingrocks.bg