В първия ден от годината празнуваме Васильовден

1050 преглеждания

Тръгват и сурвакарите

Днес православната църква почита паметта на Свети Василий Велики - един от тримата отци на Вселенската църква. Той бил епископ в Кесария, Мала Азия, философ и писател във време на църковни раздори и поява на нови ереси. Свети Василий Велики посвещава живота си на благотворителността, както и на борбата с арианството - ерес, отричаща божествения произход на Исус Христос.

Според народните вярвания Свети Василий предпазва от зли сили, магии, уроки и душевни заболявания. Той помага още да превъзмогнем скръбта и отчаянието и да се противопоставим на грешни желания.

Ритуалите, които се изпълняват на Васильовден, са близки до тези на Бъдни вечер.  Трапезата се прикадява, стопанинът разчупва пита с пара и дава на всеки от семейството, огънят трябва да гори през цялата нощ, трапезата не се раздига.

По традиция Васильовден се свързва и с обичая сурвакане. Млади мъже се събират и обикалят къщите вечерта на Васильовден като сурвакат за здраве, плодородие и берекет стопаните. На самия празник пък минават и групи от деца, които също сурвакат. Сурвачките се изработват от дрянови клонки и се украсяват с пуканки, сушени плодове и вълна. За благодарност стопаните даряват сурвакарите със сушени плодове, сладки и дребни пари.

Днес имен ден празнуват хората с имена Васил, Василка, Веска, Василия, Василена, Веселин, Веселина, Весела, Василий и техните производни. 

EspressoNews

Тагове