Важно е да пазим родния си край

1727 преглеждания

Важно е да пазим родния си край

Аз живея в Алдомировци - това е село близо до град Сливница. Отраснала съм в него и то е моят роден край. В Алдомировци има исторически забележителности и места да отдих, като православния храм ''Свети Спиридон'', който се намира в центъра на селото и е една от най-старите сгради на територията на община Сливница.

По повод най-значимото събитие в историята на селото и страната – битката за Сливница от Сръбско-българската война през 1885 г., на височината Мрамор в селото е построен Първият войнишки паметник, с който се отбелязва паметта и подвига на войниците от 7-ми Преславски полк, които защитават позициите от агресора. Открит е през 1891 г. и е място за памет и поклонение.

Една от най-големите природни забележителности е Алдомировското блато - това е защитена местност, намираща се на пет километра от град Сливница. Там има много редки видове растения (блатно кокиче, което е известно с лечебните си свойства) и водолюбиви птици (бойница, голям и малък гмурец, дъждовник и други). Риболовът макар и в защитена местност е разрешен, стига да не пречи на гнездящите там птици.

Това са само някои от забележителностите на селото, а всеки, който го посети ще намери и още.

Мисля си, че всички хора трябва да засаждат колкото се може повече дръвчета и храсти, а не да хвърлят обелки, найлони и други неща, за да остане чист и уютен родният ни край и да не секат дървета, защото по тази причина го губим бавно и мъчително.

Горда съм с това, че живея в село Алдомировци и не зная какво бих направила ако го изгубя – това би бил най-болезнения ден в моя живот. Обичам родния си край, защото по ценно нещо от него и семейството няма.

Моето послание е нека да пазим родния си край, за да не станем неми свидетели на неговата разруха.

Материалът е изготвен от Ива Тодорова, ученичка в 9 клас на СУ "Св. Св. Кирил и Методий", град Сливница, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.