Валентина Михайлова: „Училището е институция, в която всяка инвестиция е инвестиция за бъдещето“

1476 преглеждания

С директора на ПЕГ „Йоан Екзарх“ гр. Враца, разговаря Виктория Ивайлова

За инвестицията на човека в човека, значимостта на образованието за развитието на личността и привличането на младите кадри и учениците говори Валентина Михайлова. Позната на учениците на Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“, Враца, като директор, която е пряк участник в учебния процес и преподавател по английски език. Като човек с богат опит и всестранни наблюдения, мнението и по въпросите, засягащи учебния процес като метафора на развиващ се бизнес, чиито влагания са търпение, желание и внимание, а продуктът е следният - образовани личност с множество интереси и знания.

От колко години сте в образователната сфера и какви са наблюденията Ви през годините?

В сферата на образованието съм от 1987 г. Скоро ще станат 32 години, от които 27 като учител и 5 години като служител на общинската администрация, пак в сферата на образованието. Нещата са силно променливи през годините и, надявам се, се развиваме в правилната посока.

Смятате ли, че училището е институция, която оправдава инвестициите вложени в нея? Ако да, защо?

Училището е институция, в която всяка инвестиция е инвестиция за бъдещето. Не случайно, правителството често казва, че образованието е приоритет номер едно в неговото управление, защото, инвестирайки в младото поколение и неговото образование, ние всъщност инвестираме в нашето бъдеще. За съжаление, има още какво да се желае в това отношение.

До каква степен образованието е свързано с парични средства? Достъпно ли е то за хората с по-нисък доход?

Смятам, че специално в България за семейства с не-толкова добро финансово положение няма проблем децата им да получат добро образование. Точно обратното, прави се всичко възможно от всички институции, които са въвлечени в сферата на образованието, да се привличат и тези деца от малцинствата, които не посещават училище с обяснението от техните родители, че има финансови и социални причини. За тях се дава много, те имат различни подпомагания от страна на институциите, за да бъдат образовани, да могат да завършат средно образование, за да могат след това по-лесно да се реализират на пазара на труда. Така че в България проблем да се образоваш няма, единствения проблем може да бъде липсата на желание и мотивация.

Трудно ли се управлява бюджета на тази голяма и важна институция?

Управлява се трудно, тъй като в повечето случаи не са достатъчни, защото всички знаем, че в училище средствата са свързани основно с броя на учениците, като от известно време Министерството на образованието прави положителни стъпки да се премахне тази зависимост. Това е видимо вече като добър резултат. Но въпреки всичко средствата не са достатъчни, защото непрекъснато се увеличават разходите за консумативи, също така трябва непрекъснато да се подобрява материалната база. Това са все неща, за които към момента делегирания бюджет не може да стигне и затова си търсим други начини да подпомагаме тази финансова дейност на училището.

По какъв начин привличате инвеститори и как се доказва усвояването на средствата в училище?

В училище инвестициите са основно свързани с работа по проекти и от Министерството на образованието, община Враца. Усвояването на средствата се отчита във всички проектни дейности  - със съответните обществени поръчки, с отчет на средствата, с контрол от страна на институциите и тук няма нищо скрито покрито, всичко е публично, на сайта на училището. 

Когато говорим за инвестиции, няма как да не засегнем ролята на младото поколение в тях, бихте ли споделили как „инвестирате“ в тяхното бъдеще?

В училище инвестициите в младото поколение са свързани основно с това, което ние можем да направим. Инвестираме в по-добра материална среда, в разработване на повече проекти, които възможност на учениците да разширят кръгозора си и привличането на млади хора в нашите среди, което подпомага развитието на учениците и тяхното отношение към образователния процес. Като инвестиция от страна на държавата, на общината, като друга институция, свързана с образованието, там инвестициите биха могли да бъдат финансови. При нас са по-скоро насочени към човешкия фактор и към това как да си вършим работата, което, надявам се, ни се получава добре.

Как се справяте с ученици, които видимо показват нежеланието си да получават знания?

За съжаление, броят на такива ученици се увеличава. Най-вероятно причините са доста комплексни. Една от тях е лесният достъп до висше образование, поради което те не полагат максимални усилия в училище. От друга страна, хубавото е, че по мои наблюдения една голяма част от учениците са силно мотивирани да учат и знаят. Може би, работейки по-усилено с искащите, можем да привлечем и ангажираме тези, които са по-лежерни. Това, което може да помогне са и повечето примери от живота, защото на този етап от живота си учениците гледат по-повърхностно на нещата и ако учителите като по-възрастни хора с повече опит в живота, успеят да им покажат кое е важно, на кое трябва да се набляга, че не е просто преминаване през живота. „Дела трябват, а не думи“ е актуално и за тази ситуация.

Какво е посланието Ви за по-добра реализация на младите хора и какъв е правилният път към успеха?

Според мен основното е да намерите себе си като хора, да разберете какво искате да правите със себе си, с бъдещето и с живота си. Също така да положите максимални усилия да се образовате, защото това е фундамента за бъдещето на всеки човек, „образования човек е дялан камък“ - той винаги си тежи на мястото. Най-важното е да бъдете възпитани, да бъдете честни, да бъдете добри хора. Всичко друго се постига.

Материалът е изготвен от Виктория Ивайлова ученичка от ПЕГ "Йоан Екзарх", гр. Враца, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома".

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца