Валери Божинов откри седмицата на спорта в Годеч

2279 преглеждания

Зам.-кметът на Община Годеч Надя Сотирова откри седмицата на спорта по повод 60-годишния юбилей на град Годеч. Г-жа Сотирова даде старт на спортните прояви в спортната зала, където се проведе футболен турнир за деца.

„Скъпи приятели, мили деца, за мен е удоволствие да открия спортната седмица, която е част от тържествата, посветени на 60-годишнината на град Годеч. Пожелавам на всички участници достойно представяне и спортментска игра”, обърна се към участниците г-жа Сотирова.

Гости на домакините от „КОМ – 98” – Годеч бяха отборите на ДИТ – Драгалевци,Царско село„Щурче” – София„Граничар” – Драгоман и „Сливнишки герой”  – Сливница.

Специални гости на събитието бяха футболистите Валери Божинов и Румен Павлов. Присъстваха още: Мария Владимирова, председател на ОбС-Годеч, Снежана Александрова – общински съветник, Валя Манова, секретар на Община Годеч, Надя Тодорова, директор на дирекция „Социални дейности, образование, култура, местни данъци и такси” в общинска администрация – Годеч.

„Благодаря на организаторите за поканата. За мен е чест да бъда тук. Желая на децата да обичат футбола и да се раздават за него”, призова малките таланти Валери Божинов.

„В последните години, за наша радост, има възобновяване на спортната дейност, благодарение на г-н Румен Павлов.

За мен е удоволствие, че имаме създадена организация, а днешният турнир е доказателство за това. Надявам се, че оттук нататък ще се положат основите на едно регионално сътрудничество с едни от най-водещите школи”, заяви Коци Костадинов, който е сред основните организатори на спортния празник.

 „В летописа на спорта, времето вгражда забележителни дати и събития, които се помнят цял живот. Първото спортно дружество и футболен клуб в Годеч са основани в края на месец август 1924 г. от Никола Панайотов Матов под името „Спортно дружество и футболен клуб „Нишава””. Всички учредители са спортни деятели и състезатели на футболния отбор. През 1945 г. спортното дружество и футболният отбор са преименувани под името „Септември”, а по-късно „Червено знаме”. През 1948 г. приемат името „Балкански герой”, като е написан и спортен марш, който се пее винаги след победа. На събрание на спортното дружество през 1956 г., то се преименува на Дружество за физкултура и спорт /ДФС/ КОМ – Годеч. Това име приема и футболният отбор, което име носи и до днес”, разказа част от историята на спорта в Годеч водещият Методи Тодоров.

Минути по-късно Валери Божинов изтегли жребия за турнира, който се игра едновременно на два терена.

Големият победител в днешния футболен турнир е отборът на град Сливница – „Сливнишки герой”, който се класира на първо място. Децата от Царско село завършиха на второ място, на трето се наредиха футболистите от ДИТ – София, четвъртото място заеха домакините от „КОМ – 98” – Годеч. На пето и шесто място се класираха отборите на „Щурче“ – София и „Граничар“ – Драгоман. 

Победителите получиха грамоти за участие в спортните празници по случай 60 годишнината на град Годеч и флагчета, а първите три отбора получиха и купи.

Източник: Актуален глас