Ваня Аризанова, НЧ "Христо Ботев 1934: "Това, което свързва всички българи на този ден е българското творчество, нашата музика, поезия, изкуство."

1506 преглеждания

Ваня Аризанова, НЧ "Христо Ботев 1934: "Това, което свързва всички българи на този ден е българското творчество, нашата музика, поезия, изкуство."

Още една гледна точка и отразяване на концерта в НЧ "Христо Ботев 1934", Божурище, с който на първи март бяха отбелязани три празника - "Деня на самодееца", Баба Марта и Националния празник на България. Тя е на Микаела Спасова, ученичка в 11 клас на СУ "Летец Христо Топракчиев" в града - участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет".

“Какво е един български празник без фолклор?” попита Ваня Аризанова, председател на читалищното настоятелство на НЧ „ Христо Ботев 1934.“, град Божурище, по повод концерта по случай Баба Марта, Денят на самодееца и 3-ти Март – Денят на Освобождението на България, който се проведе на първи март на сцената на читалището. „Но какво е за българина днешният ден?! Някой го свързват с превръщането си в пионерчета, други с годежната си дата, трети с освобождението на любимата си страна, от османско иго. Но това, което свързва всички българи на този ден е българското творчество, нашата музика, поезия, изкуство", продължи тя.

В концерта, посветен на трите празника участваха ножество танцови и музикални групи, от Божурище и околните села. Тези групи се състояха от млади и стари, и показаха как се предава традицията, на поколението, олицетворение на “грация, прелест и красота!” (В. Аризанова). Първи на сцената пяха изпълнителите от дамския камерен хор, последвани от деца от школата за модерен балет, детската вокална група “Палави ноти” и вокална група “Разноцветни”. Свои изпълнения пред публика имаха и  талантливите малчугани от клуба по спортни танци ”София данс” – школа Божурище, модерен балет “Невиденс”, детският фолклорен ансамбъл ”Божурчета”, фолклорна формация “Хера”, и формация “Играорци”, които изправиха на крака салонът с неповторимите си танци. Те бяха последвани от квартет “Божур”, и клуб по народни танци, от Пролеша “Животвор”. Целият сценарии беше променен от младият Никола Николов, който изненада публиката със самостоятелното се участие.

Божурчани бяха изпълнили залата и предверието на концерта. Заедно, родители и деца, подкрепиха традициите, народните песни и танци, и се превърнаха в част от една голяма, снемаща дъхът картина, изпълнена с колорит и щастие.

Материалът е изготвен от Микаела Спасова, ученичка в 11 клас, в СУ "Летец Христо Топракчиев", град Божурище, участник в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.