Великден е най-големият и красив християнски празник

1957 преглеждания

Сценарий за видео репортаж от Владимира Христова

Списък на дейностите:

Денят е Велика събота, часът-23:30.

Въвеждаме зрителя в двора на храма.

Разказваме за Великден, за Синът Божий, за първото червено яйце и защо е такова.

Включваме се в обикалянето на църквата, както се прави по традиция всяка година.

Слушаме молитвените песни за здраве и благодат.

На връх Великден срещаме зрителите с  Анна,на 17 г., ученичка от СУ ”Христо Ботев”, гр. Враца, с която ще поговорим за магията на традициите и колко важни са те за българското семейство.

Репортаж

Велика Събота :

„Здравейте!

Намираме се в храма „Св. вмчк. Георги Победоносец” в град Мездра, където ще посрещнем Великден заедно с жителите на градчето.Влизаме в двора на църквата, където, както виждате са се събрали малки и големи, за да отпразнуват Възкресение Христово.

Нощта е обагрена от малките пламъчета на свещите, а въздуха е изпълнен със смирение и аромат на пролет.

Включваме се в обикалянето на храма в полунощ, обикаляме три пъти, както традицията повелява.Обиколката приключва с  молитвена песен и думите „Христос воскресе!”, на които ние възторжено отговаряме с „Воистина воскресе!”

Оставаме в двора на черквата още малко, опиянени от аромата на восъка на свещите запалени за здраве.Хората смирено напускат, а пламъчетата се сливат с градските светлини и не угасват, дори след като се загубят от погледа ни.”

 

Интервю

Великден:

Предстои да се срещнем с една прекрасна млада дама,седемнадесетгодишна  ученичка от град Враца, но най-вече човек, който пази и обича народните традиции , името и’ е Анна.

 

-          Христос воскресе!

АННА: Воистина воскресе!

-          Как отпразнува този светъл, християнски празник?

АННА: Великден посветих изцяло на семейството си, на всички мои роднини, тъй като за съжаление, в заетостта на ежедневието ни, времето не стига. Благодарение на днешния ден, ние сме сплотени, а времето ни заедно е още по-цветно и весело, също като шарените перашки, които семейно боядисахме. Великден е весел празник, ден на чудесата, а какво по-хубаво от това да бъдеш с хората, които обичаш на този светъл ден!

-          Какво за теб са Великденските традиции?

АННА: Традициите, свързани с днешния ден, са увековечени от нас и непрекъснато предавани на следващите поколения.Те са наистина ценни за паметта ни като християни.Те са приказни, наистина вълшебни! Великденските традиции, боядисването на яйцата, гозбите и козунаците…самият дух на празника е достатъчно магичен, че да те накара с нетърпение да чакаш следващата година, в която Великден ще е на друга дата, но ще носи същото цветно щастие и много, много обич.

-          Какво ще пожелаеш на зрителите на  Espressonews?

АННА: Бъдете здрави и най-вече усмихнати! Пазете всичките ни традиции, нека не останат забравен във времето спомен, а нека се носят и предават от нас на децата ни, на внуците и правнуците ни!

Великден е най-големият и красив християнски празник.Като че ли всички тези бои за яйца оцветяват дните ни една идея повече.Този празник ме кара да се чувствам благодарна, за това, което имам, за традициите, на които ме научи семейството ми, кара ме да се чувствам щастлива не само днес, а всеки ден преди, след  днешния, чак до следващия Великден! (усмихва се)

-          Какво би посъветвала хората, ако днес не беше Великден?

АННА: Нека сменим израза „Не всеки ден е Великден.” с думите „Всеки ден е Великден!” и нека се обичаме непрекъснато!

Благодаря на Анна за прекрасните думи, благодаря и на вас, че празнувате днес, че пазите традицията, благодаря ви! Желая ви здраве, зелено и несломимо като лаврови клонки, щастие, силно като това, което аромата на бабиния козунак извиква, веднага щом влезеш в кухнята  и хубави моменти, шарени и весели като великденски яйца. Весел празник, бъдете щастливи!

Материалът е изготвен от Владимира Христова, ученичка в 11 клас в СУ "Христо Ботев" град Враца, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНССVolontimeRollplastSamsonite.