Велики четвъртък e!

1008 преглеждания

На Велики четвъртък се боядисват великденските яйца, както и през Велика събота преди празника

а четвъртия ден от Страстната седмица отбелязваме Велики четвъртък или денят, в който се е провела Тайната вечерята между Исус и неговите ученици. По време на нея Христос измил краката на апостолите и казал: "не дойдох да служа, а да послужа". След това Спасителят взел хляб, който благословил и раздал на учениците си с думите: „Вземете и яжте, това е моето тяло!“ После вдигнал чаша с вино и казал: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв, която за вас и на мнозина се пролива за опрощение на греховете.“. След причастието Христос казал на учениците си, че ще бъде предаден. Всички от тях, включително и Юда, попитали кой ще стори това. След вечерята Христос отишъл в Гетсиманската градина, където се молил до идването на предателя.

По време на службата в четвъртък вечерта се четат така наречените „Дванадесет евангелия“, т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, които разказват за Христовите страдания. На този ден свещениците изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота и извършват маслосвет, с който всеки мирянин бива помазан за здраве.

Днес е и денят от Страстната седмица, на който по традиция се боядисват великденските яйца. Първото яйце задължително трябва да бъде червено - символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала, с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им - за здраве.

Първото яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.

EspressoNews