Велоклуб „Велокрация” ще почете паметта на военния пилот Лазар Анастасов

1401 преглеждания

За поредна година ще се проведе велопоход до паметника на пилота край село Губислав

За поредна година велоклуб „Велокрация” ще почете паметта на загиналия високо над село Губислав военен пилот Лазар Колев Анастасов с велопоход до паметника на пилота край селото. Велосипедистите ще тръгнат в 08:00 ч. на 24 юни (събота) от центъра на Своге, като маршрутът на веломероприятието ще премине през село Губислав и хижа Пробойница, след което ще продължи към лобното място на летеца, където на паметника на военния пилот ще бъдат поставени цветя.

Почитта си към Лазар Анастасов ще изразят и граждани, които ще се организират и ще посетят лобното му място с високопроходими автомобили, които ще тръгнат от селата Губислав и Дружево, информират организаторите.

Повече информация за мероприятието и уточняване на логистиката можете да получите на тел. 0887228677 или да пишете на велоклуб „Велокрация”.

На 19.06.1964 г., военният пилот на МиГ-15бис попада в буреносен облак и губи пространствена ориентировка, което води до гибелта му в местността Равно буче над селата Губислав и Дружево.

На 19.06.2016 г. край село Губислав бе реставрирана надгробната плоча на пилота Лазар Анастасов. Членове на велосдружение „Велокрация” участваха в реставрирането на надгробната плоча и полагането на снимката на пилота. На събитието присъстваха и летци-ветерани от военно въздушните сили на Република  България (колеги на покойния Лазар), г-н Стефан Синев - уредник на музея на авиацията в Крумово, г-н Иво Антонов - директор на дирекция „Социални дейности” към Министерството на отбраната, кметовете на Губислав и Дружево, както и много гости.

EspressoNews