Вижте до къде стигнаха опитите на Община Костинброд да реши проблемите с тока

1129 преглеждания

Ресорните институции с отговори по казуса

Продължават опитите на Община Костинброд за решаването на проблема с честите прекъсвания на електрозахранването на нейна територия. След като от местната администрация изпратиха протестна нота до ресорните институции през октомври, към настоящия момент са получили отговори от някои от тях.

На призивите на Костинброд да се предприемат спешни мерки по компетентност за решаването на проблема, който засяга множество физически и юридически лица, са отговорили от Министерството на енергетиката, от Комисия за енергийно и водно регулиране, Комисия за защита на потребителите, както и от електроразпределителното дръжество, обслужващо Югозападния регион - „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Получените в рамките на кореспонденцията писма, Община Костинброд публикува на своята официална страница. От тях става ясно, че от Министерство на енергетиката са поискали от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД писмени отговори за броя на постъпилите през през 2018 г. сигнали за планови и аварийни прекъсвания на тока, както и за действията им по превенцията и отстраняването им и подобряването на предоставяната от тях услуга.

Комисия за енергийно и водно регулиране изисква информация за предприетите мерки от дружеството и срок за разрешаване на възникналия проблем. Освен това от КЕВР указват на ЧЕЗ да бъдат монтирани сертифицирани уреди за измерване качеството на доставяната електрическа енергия при засегнатите участъци от общината.

Комисия за защита на потребителите е обяснила в писмо до кмета на Костинброд и председателя на Общинския съвет, че засегнатите лица могат да се възползват от специалните разпоредби на Закона за защита на потребителите. Те могат да предявят иск до три години от датата, на която са установили вредата, дефекта и самоличността на производителя.

До кмета на Костинброд са писали и от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. В писмото електроразпределителното дружество включва и поисканата от Министерството на енергетиката информация. Тя е за броя на постъпилите сигнали за прекъснато или некачествено електроснабдяване, които касаят  района  на  община  Костинброд, за мероприятията, извършени от дружеството по  електроенергийните съоръжения и др.

Вижте ТУК кореспонденцията на страните по казуса до момента.

EspressoNews