Вижте кой и кога трябва да внесе задълженията си към държавата

1473 преглеждания

До 31 януари е срокът за лица-платци на доходи и самоосигуряващи се

До 31 януари лицата – платци на доходи, които са удържали авансов данък през четвъртото тримесечие на 2017г., следва да подадат данъчна декларация и да внесат удържания данък, информират от НАП със съобщение на сайта на община Драгоман.

Предприятията и самоосигуряващите се лица – платци на доходи, които са изплатили доходи на физически лица през четвъртото тримесечие на 2017 г. и са удържали авансов данък със съгласието на получателите на доходите следва да декларират и внесат в бюджета удържаният данък в срок до 31 януари 2018г.

За целта лицата следва да подадат декларация по образец – по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и чл.201, ал.1 от ЗКПО. Образеца на декларацията може да се намери на сайта на НАП – www.nap.bg.

Това се отнася основно за лицата – платци на доходи от наем и от граждански договори през четвъртото тримесечие на 2017г. 

Предприятията задължително подават декларацията по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и чл.201, ал.1 от ЗКПО за четвъртото тримесечие на 2017г. само по електронен път. 

Физическите лица, които подадат годишна данъчна декларация за 2017 г. в срок до 31 януари 2018г. по електронен път, ползват 5 на сто отстъпка от дължимия данък.

Лицата, които подадат годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2017г. в срок до 31 януари 2018г. по електронен път, ползват отстъпка от 5 на сто върху данъка за довнасяне по годишната декларация, но не повече от 500 лв. при условие, че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и данъкът за довнасяне е внесен в срок до 31 януари.

Декларацията може да се подаде по електронен път с персонален идентификационен код  /ПИК/ или с електронен подпис.

ПИК се издава безплатно във всички офиси на НАП и с него могат да се подават данъчни декларации и да се получава данъчна и осигурителна информация.

Препоръчително е лицата, преди да подадат годишната данъчна декларация, да направят справка с ПИК за наличието на задължения по данъчно-осигурителната си сметка с оглед дали имат право да ползват отстъпката.

За информация:  Петър Захариев, тел: 029334042

EspressoNews