Вижте проекта, с който Драгоман влезе в топ 5 на малко познатите дестинации

2457 преглеждания

Как общината представи Малката света гора

Както EspressoNews писа, община Драгоман получи приз от конкурса на Министерството на туризма, в който се класира в топ 5 на малко познати туристически дестинации по проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България“.

Проектът, с който общината участва, бе за представяне на региона, като дестинация за религиозен и културен туризъм и е озаглавен „Малката Света гора“.

В него са представени тракийското светилище на Сабазий-Дионис в Чепън планина, римският път „Виа Милитарис“, връх Чепън, Неделишкият манастир „Св. Атанасий Велики, средновековната църква „Св. св. ап. Петър и Павел“ в с. Беренде, манастир „Св. св. ап. Петър и Павел“ в Чепън планина, храм „Св. Никола“ в с. Калотина, средновековният манастир „Св. Никола“ в с. Мало Малово, черквата „Св. Петка“ в с. Беренде, манастир „Св. Петка“ в с. Чепърлянци, храм „Възнесение Господне,“ в с. Василовци, както и средновековна църква „Св. Георги“ в с. Раяновци.

В частта на нематериалното културно наследство общината набляга в кандидатурата си на богатството на музикалния фолклор на шопите, отличителния белег на стила на шопските танци -  тъй нареченото „натрисане” (трептене на тялото от кръста нагоре, особено в раменете), както и на „двугласът“, който е един от най-отличителните белези на областта.

Международният фолклорен фестивал „Нишавски хоровод“, който се провежда всяка година на 24-ти и 25-ти май едновременно в двете държави – България и Сърбия – с фестивални центрове съответно Драгоман и Димитровград, международният „Байк и Рън за Чепън“ (“Bike and Run for Chepun”) и „Седмица на Карстов комплекс Драгоманско блато“ са фестивалите и мероприятията, които се препоръчват на туристите да посетят.

Разбира се, Драгоманското блато е сред водещите природни богатства, представени в проекта. То е единственото блато в България с карстов произход, което му придава особено природозащитно значение. Заедно с влажните ливади от град Драгоман до с. Църклевци, то е обявено за Орнитологично важно място. Повечето видове в и около блатото и Чепън планина са ендемични видове за страната и Балканския полуостров. Драгоманското блато и планината „Чепън“ са определени за представително местообитание от европейско значение за опазване на биологичното разнообразие (програма CORINE Biotopies).

EspressoNews