Времето рязко се променя - идват поледици!

1542 преглеждания

Времето рязко се променя - идват поледици!

За опасност от поледици днес и утре информират от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Поради очакваната рязка промяна в метеорологичните условия, започналото снеготопене и валежите от дъжд в следващите дни, Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат изключително внимателно и със съобразена скорост. Има опасност от поледици.

Настилките се обработват постоянно, но за безопасността на пътуващите при сериозна промяна в условията за пътуване, АПИ и „Пътна полиция“ ще спират движението на всички превозни средства в участъците с опасност от поледици.

В днешния ден времето ще е облачно, а заради повишаването на температурите, преваляванията от сняг в Западна и Северна България ще преминат в дъжд. Слаб дъжд ще превали и в останалата част от страната. На много места ще се образуват поледици, което е и причината да бъде обявен жълт предупредителен код заради опасното явление в почти цялата страна, с изключение на областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Ямбол и Бургас.

В Източна България и по долината на Струма ще духа до умерен южен вятър, а в Дунавската равнина – слаб, от изток-североизток.

Максималните температури в северната част от страната и на места в Горнотракийската низина ще бъдат между минус 3 и 2 градуса, в останалата част от страната – между 3 и 8 градуса, в София – около 5 градуса над нулата, прогнозират от НИМХ.

Шофьорите могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Бъдете особено внимателни, особено, ако предприемате пътуване за утрешния Национален празник!

EspressoNews