Във второто издание на „Джуренец Куест” се състезаваха 63 велосипедисти в три категории

2062 преглеждания

63 състезатели, сред които професионални колоездачи и любители на велосипедния спорт се включиха във второто издание на състезанието по високопланинско колоездене „Джуренец Куест“ 2017. Велосипедната надпревара в дисциплина „Cross Country“ се проведе на 17 юни в село Батулия и събра колоездачи от цяла България. Състезанието откри инж. Валентин Михайлов – заместник-кмет на Община Своге, а стартът бе даден в в 10:30 часа в месността около паметника на майор Томпсън.

Участниците в „Джуренец Куест” 2017 се състезаваха в три категории: „Младежи“ /14-18 години/, „Жени“/18+/ и „Мъже“/18+/. Маршрутът премина през три чек-пойнта, а целта бе покоряването на връх Джуренец /1397м./. Дори лошите метеорологични условия и разразилите се бури не отказаха състезателите по пътя към голямата победа.

Първенец сред мъжете стана Борислав Йорданов – 31 год. с време 1:45:49 сек. На почетната първа стълбичка в категория „Жени“ се изкачи Василена Радева – 34 год. с време 3:00:10 сек. Голямата награда сред младежите взе Атанас Фотев – 18 год., който успя да премине през трасето за 1:50:57 сек.

Допълнителни две награди бяха връчени на Стефан Кюмюрджиев на 11 години, който получи специално изработена статуетка за „Най- млад състезател“ и Данчо Антов на 58 години – „Най- възрастен състезател“.

Организаторите бяха подготвили и томбола с интересна награда. С чисто нов велосипед от „Джуренец Куест“ 2017 си тръгна Милица Георгиева.

Рок-банда „Disturb“ се погрижи за доброто настроение на всички присъстващи, с изпънения на емблематични рок парчета.

Специални гости на събитието бяха г-н Цвятко Чолаков – секретар на „Български колоездачен съюз“ и  г-н Илия Богданов – председател на сдружение „Българско колоездене“.

Джуренец Куест” се провежда за втора поредна година под патронажа на кмета на Община Своге г-н Емил Иванов в партньорство с велоклуб „Велокрация“ Своге и е част от инициативата на общинското ръководство и на екип от съмишленици за превръщане на общината в атрактивна дестинация за спорт, туризъм и отдих. "Джуренец Куест" 2017 се проведе с медийното патньорство на EspressoNews.

EspressoNews