Въвеждат синя зона за паркиране в Своге

1347 преглеждания

Целта е да регулира и облекчи трафика и да повиши безопасността

Общински съвет Своге прие Наредба за организация и контрол на паркирането, с която се въвежда т.нар. „синя зона“. Целта е да се регулират местата за паркиране, както и да бъде облекчен трафика в централната част на Своге, информират от местната администрация. Вижте и пълния текс на съобщението към Наредбата, целите и мотивите за нейното приемане:

На основание чл. 26, ал. 2 от  Закона за нормативните актове /ЗНА/, във връзка с чл. 77 от Административно процесуален кодекс /АПК/

Проект на Наредба за организация и контрол на паркирането

На заинтересованите граждани и организации се предоставя 30-дневен срок, за предложения и становища по проекта на Наредба за организация и контрол на паркирането на адрес: гр. Своге, ул. Ал. Стамболийски № 7, ет. 1, Деловодство, както и на електронен адрес: kmet@svoge.bg

Проект за решение:

На основание чл. 21, ал. 2 от Закон за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ във връзка с чл. 19, ал. 1, т. 2 от Закона за пътищата и чл. 99 от Закона за движението по пътищата, и при спазване изискванията на чл. 26, ал. 2 от  Закона за нормативните актове, и чл. 77 от Административнопроцесуален кодекс

Реши:

Общински съвет Своге приема Наредба за организация и контрол на паркирането. 

Мотиви към проекта на Наредба за организация и контрол на паркирането (съгласно изискванията на чл. 28, ал. 2 от ЗНА)

Причини, налагащи приемането на подзаконовия нормативен акт:

До настоящият момент Общински съвет Своге не е приел подзаконов нормативен акт, който да регулира организацията на движението на територията на Общината.

Приемането на Наредбата е продиктувано от необходимостта за подобряване на организацията на движение и организацията на паркиране.

Приемането на Наредба за организацията на движението на територията на Община Своге е в интерес на гражданите предвид безразборното паркиране на автомобили собственост на граждани и юридически лица в Централна градска част, в която освен жилищни сгради са съсредоточени учебни заведения, административни сгради и търговски обекти и има интензивен пътникопоток. Практиката показва, че след въвеждане на участъци от сини зони в населените места се наблюдава значителна регулация при паркирането, както в самата синя зона поради повишения контрол и налични средства – технически, финансови и човешки, за осъществяване на нужния контрол, така и в прилежащите й зони.

Община Своге ежегодно разходва средства, които са насочени към транспортната инфраструктура, осъществяването на контрол върху движението – поставяне на вертикална и хоризонтална маркировка, упражняване на контрол за неправилно паркиране на ППС, обслужване (стопанисване и експлоатация) на места за паркиране – паркинги общинска собственост и други дейности.

Цели, които се поставят:

Да се предостави алтернатива на безконтролно паркиране, въпреки достатъчните на брой места за това. Да оптимизира трафика и да гарантира безопасното движение на автомобили и да ограничи предпоставките за възникване на ПТП. Предлаганото изменение ще даде възможност да се осъществи контрол при паркирането на постоянно нарастващия брой автомобили, както в зоните за платено паркиране, така и в целия град поради подобряване капацитета на контролните органи и ресурсното обезпечаване. Предвид градоустройствените особености, се предвижда да се използват оптимално възможностите на уличната мрежа за обособяването на паркоместа.

Основен приоритет е да се изгради режим на паркиране, който да се превърне в достъпна и удобна услуга за всички жители и гости на града, да се облекчи трафика, който е най-проявен в централната градска част.

Финансови и други средства, необходими за прилагането на новата уредба.

Приемането на Наредба за организация и контрол на паркирането и контрола по изпълнението и ще се осъществят изцяло със средства от бюджета на Община Своге.

Очаквани резултати от прилагането, включително финансови, ако има такива.

Очакваните резултати от приемането на Наредбата са свързани с облекчаване на трафика в централната градска част и осъществяване на контрол върху режима на паркиране. Очаква се да се повиши безопасността на движение на автомобилите и пешеходците, да се облекчи паркирането на автомобили в определени части на града.

Приемането на Наредбата и регламентирането на режимите за платено паркиране в определени зони ще осигури по-добро обслужване на гражданите, имащи нужда да паркират в дадена зона. С регламентирането на условия за паркиране на територията на град Своге в зоните за платено паркиране се очаква ограничаване на вредните влияния на транспорта върху околната среда.

Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

Настоящата наредба е създадена в съответствие с принципите на Европейската харта за местно самоуправление, Европейска харта за регионално развитие, както и с директиви на Европейската общност, свързани с тази материя, предвид съответствието на основния нормативен акт (ЗДвП) с тях.

EspressoNews