ГД „Гранична полиция“ чества професионалния си празник

3659 преглеждания

Наградиха служители от сектор „Оперативно-издирвателна дейност“ на РДГП Драгоман

ГД „Гранична полиция“ отбелязва своя професионален празник. На днешния ден преди 121 години Народното събрание на Княжество България приема първия Закон за пограничната стража. С нормативния акт е създадена структура за охрана на българските граници след Освобождението. Днес Главна дирекция “Гранична полиция” е съвременна полицейска структура, която има важната задача да охранява част от външните граници на Европейския съюз.

Едно от предизвикателствата на ГДГП, като структура в рамките на държава – член на ЕС, е именно да покрие критериите по Шенген, а страната ни да бъде приета в единното пространство.

По повод професионалния празник на ГДГП, пред Паметника на загиналите полицаи бяха поднесени венци в присъствието на политическото и професионалното ръководство на МВР. В рамките на честването бяха наградени и служители на Главната дирекция, отличили се с професионализъм при изпълнението на своите задължения.

 „Гранична полиция гарантира суверенитета и държавността“. С тези думи министърът на вътрешните работи се обърна към граничните полицаи на техния професионален празник. „С отговорната задача за защита на границата служителите на главната дирекция се справят много добре. Благодарение на тяхната работа, българската граница, която е външна за ЕС, е една от най-сигурните. Показател за това са намалелият брой нелегални преминавания. Благодаря на всички служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ за положените от тях неимоверните усилия, благодарение на които ние се чувстваме сигурни“, каза още министърът.

Със заповед на министър Младен Маринов с почетен знак на МВР са наградени 11 служители. С почетен знак на МВР I степен е награден старши комисар Бисер Костадинов, зам.-директор на ГДГП. С почетен знак II степен е награден старши комисар Светослав Манолов, зам.-директор на ГДГП, а с почетен знак III степен са наградени 9 служители - комисар Стоян Мандаджиев, директор на РДГП Смолян; комисар Васил Митов, директор на РДГП Кюстендил; комисар Румяна Борисова и комисар Бойко Александров – началници на отдели в ГДГП; комисар Георги Цветков, началник на ГПУ Бургас; комисар Диян Иванов, началник на ГПУ Варна; гл.инспектор Румен Пулев, началник на ГПУ Царево; ст.инспектор Димитър Желев, началник група в сектор ОИД в РДГП Бургас и ст. инспектор Евгени Димитров, началник на мобилната гранична полицейска група за бордови контрол в РДГП Бургас.

Със заповед на министър Маринов са наградени и шестима служители от сектор „Оперативно-издирвателна дейност“ на РДГП Драгоман, които разкриха високотехнологична инсталация за производство на канабис. След интензивната им оперативна работа бе проведена специализирана полицейска операция на 11 ноември. В къща в Драгоман, в която е отглеждано наркотичното растение, са задържани двама души.

14 служители на ГДГП са отличени с обявяване на благодарност и парична награда 100 лева със заповед на главния секретар Ивайло Иванов.

Със заповед на административния секретар на МВР Бойко Славчев са отличени 16 служители. Директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков е наградил с писмена похвала още 55 служители на Гранична полиция.

Източник: МВР
EspressoNews