Гара Бов - все по-често избираната дестинация за 3-ти март

2259 преглеждания

 

На 3 март отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 139  години от Освобождението на българския народ от османско владичество. По този повод за четвърта поредна година се спуска 70-метров трибагреник в община Своге над гара Бов.

Пристигнаха  хора от цялата страна да съпреживеят събитието, което беше ознаменувано с топовни гърмежи, много песни и хора.

Над половин час трима алпинисти спускаха по отвесната скала 70-метровия трикольор в бяло, зелено и червено. Той тежи около 130 килограма, а площта му е около 720 кв. м. Според думите на инициаторите  тази година е приложен нов метод на спускане, за да бъде запазен за по-дълго време.

По традиция ушиването е дело на Роза Гекова, жителка на селото. „Първоначално идеята беше за 30 метра. След като казаха 70 метра, малко се изплашихме, защото си бе предизвикателство“, споделя тя. За пореден път са вложени  труд,  душа и сърце в изработването му.
Специални гости бяха 40 войводи в национални носии, както и двойничка на Райна Княгиня, които внесоха неповторим колорит в празника.  По български обичай  бяха посрещнати с питка и мед.

Досега след свалянето на големия трибагреник той се разделяше на множество малки знамена, които красяха къщите в района. Тази година обаче знамето на Бов ще се превърне в пътуващ символ на Освобождението и ще обиколи и други кътчета на родината ни. Защото трябва да съхраняваме и предаваме паметта за миналото и да не спираме да вярваме в бъдещето на България.  Да знаем и  помним корените си и да се гордеем, че сме българи.

 

Материалът е изготвен от Йоанна Евгениева, ученичка в 10 клас, в Професионална гимназия „Велизар Пеев”, гр. Своге за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България". 

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

 

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

 

Медийни партньори

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс