Гара Бов отбелязва своя празник

1750 преглеждания

Бовчани празнуват на големия християнски празник Петдесетница

Големият християнски празник Петдесетница е денят, в който китното село в Искърското дефиле -  жителите на Гара Бов са избрали да отбелязват като ден на родното си място още от възникването на селището. Гости от близо и далеч се стичат в красивото село, за да се потопят в празничната атмосфера и да се срещнат със своите близки и сродници. Тази година тържествата преминават под знака на един изключителен проект - "Бовските родове-минало за бъдещето", който се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.

Като част от събитията, свързани с тазгодишното отбелязване на празника и реализацията на проекта, днес в големия читалищен салон ще бъдат представени родословните дървета, житейските истории и фоторазкази от миналото на 10 бовски фамилии. Потомците на Спахийци, Изворчани, Лагярски, Мошиковци, Поповци, Караджовци, Лудовци, Плочарете, Врачешки и Бугарите ще разказват за своите родове и ще възстановяват колективната памет и история на селището, през спомена за своите предшественици.

Програмата на тържествата предвижда, след срещата, всеки род да постави керамично листо с гравираното си родово име, върху клоните на глинено дърво, което ежегодно ще се разлиства докато върху клоните му се "разлистят" имената на 80-те бовски рода. Всеки род ще нарече на свое име един от засадените чинари, в двора на бъдещия православен храм, като ще постави знак кой род за кое дърво ще се грижи. 

Екипът на EspressoNews поздравява бовчани за чудесната инициатива и спечеления проект с реално приложение и роля за развитието на местната общност и честити празника на всички!

EspressoNews