Годеч отпразнува 140 години от Освобождението

2104 преглеждания

Годеч отпразнува 140 години от Освобождението

За събитията, свързани с отбелязването на Националния празник в Годеч, разказва Беатрис Георгиева, ученичка в 11 клас, в СУ "Проф. д-р Асен Златаров" град Годеч. "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

На 3 март отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 140 години от Освобождението на страната ни от османско владичество. На тази дата  през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война.

3-ти март е ден, в който си спомняме с гордост за саможертвата на нашите предци и почитаме паметта им. В Годеч редица събития ознаменуваха отбелязването на голямата годишнина.

На втори март учениците от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ почетоха празника с поетичен рецитал  под ръководството на госпожа Маргарита Ангелова, учител в гимназията.  Поздрав към учениците поднесе младата изпълнителка Антония Баева с  песента „Кой уши байрака”. Директорът на училището госпожа Илина Николова пожела на възпитаниците му да запазят българския дух, да обичат и милеят за своята родина, така както са милеели нашите предци.

С концерт–спектакъл отбеляза годишнината читалище “Н.Й.Вапцаров” в навечерието Националния празник. Откри го литераторът Методий Кирилов, който рецитира пламенно емблематични стихове. Младите актьори от театралната трупа към читалището представиха драматична сцена от ”Време разделно”. Кулминацията на вечерта бе представлението на танцьорите от танцов състав „Лудо младо” с ръководител Мария Цветанова към читалището.

На Трети март площада „Есперанто“ събра много граждани, които се поздравяваха с празника .Общината се беше погрижила да раздаде на всички присъстващи знаменца. Празничното шествие тръгна от там и се насочи към площад “Свобода”, където се включиха много граждани и военнослужещи от поделение 34420 град Костинброд. Всички се събраха пред паметника на участниците във войните за България .

Тържеството откри с приветствие към присъстващите, кмета на Община Годеч г-н Радослав Асенов. Той отбеляза, че Трети март е свещена дата  за всички, защото на този ден преди 140 години  е подписан Санстефанският мирен договор, който полага основите на днешна свободна България.

“Пътя към свободата не е бил лесен, започва от хайдушките пътеки, от нелегалните комитети на Левски, минава през много саможертви, изкачва стръмните сипеи на Ботевия Вола и завършва с подписването на Санстефанския мирен договор. “

Деца от студиото по Художествено слово към читалището с ръководител Антония Костова рецитираха стихове от Ботеви произведения –“Хайдути“ и “На прощаване“. Ученици от гимназията, под ръководството на командващия парада запалиха факли, които осветиха паметника и събралите се да почетат празника. Методий Кирилов и Ирена Евстатиева, ученик в СУ „Проф. д-р Ангел Златаров“ произнесоха имената на загиналите за Освобождението на България наши съграждани. Командващият парада призова всички да отдадат почит на загиналите за свободата на България с едноминутно мълчание .

Много венци и цветя окичиха паметника в знак на признателност и почит към героите. Празникът завърши с тържествена заря.

Материалът е изготвен от Беатрис Георгиева, ученичка в 11 клас, в СУ ”Проф.Д-р Асен Златаров” град Годеч, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.