Годишнина от героичната победа на Българската армия в Битката за Сливница

2454 преглеждания

Всяка година, през месец ноември, град Сливница и патриотичните организации в страната празнуват годишнината от героичната победа на Българската армия в Битката за Сливница, превратна точка от Сръбско-българската война, когато младата ни армия на 5, 6 и 7 ноември 1885 година прави обрат във войната, променяйки хода на военните действия в контраатака и настъпление, което завършва чак до сръбският град Пирот.

Тази велика победа, с която някогашното малко селце Сливница става известно на всички българи и на света, става символ на нашия национален героизъм, саможертва и велик народен подвиг в името на Родината. За победата на българската войска важна роля изиграват преди всичко голямото себеотрицание и жертвоготовност на войниците, офицерите както и местното население, които се бият срещу своя противник за отстояване на едно свещено дело. Победата в сръбско-българската война е смятано и за бойно кръщение на възстановената ни армия, която след петвековно прекъсване, отново кове победи на бойното поле. Затова и на тази дата сухопътните ни войски празнуват ежегодно своя празник.

Победата във войната е толкова важна за изстрадалият ни народ, че ако се говори за Отечествена война на България в истинския смисъл на думата, такава е именно войната против Сърбия от 1885 г. Със своите победи при Сливница, Драгоман и Пирот българите защитават с кръв акта на Съединението и правят невъзможен обратния процес на разединение, за което настояват толкова външни сили. В това се състои и историческата роля на благоприятния изход от тази война.

През 2016 година се честват  131 години от епопеята, която бе отпразнувана по подобаващ начин, като началото бе дадено с традиционния поход „По стъпките на Сливнишките герои”, който започна от „Паметника на петимата капитаните”, който се намира в бившето сливнишко поделение, където присъстваха кметът на Община Сливница - г-н Васко Стоилков, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, заместник-командирът бригаден генерал Михаил Попов,  председателят на ОбС гр. Сливница - Марин Павлов, представители на Подофицерско дружество „Гургулят–потомци”, членове на различни военно-патриотични съюзи и организации, офицери от резерва, потомци на местното опълчение, много граждани и гости на град Сливница.

Тържествено слово произнесе доктор Стоян Николов, представител на Националния военноисторически музей, който направи исторически преглед на воинските подвизи и подчерта, че победата при Сливница е една от най-значимите и велики победи на Българската армия, в защита на Съединението на България.

Кметът на Община Сливница г-н Васко Стоилков в своето слово заяви: „Винаги когато наближи тази дата, аз се изпълвам с гордост от направеното от нашите прадеди в миналото. За това ние създадохме в нашата община екопътеки, по които може де да се премине по стъпките на нашите воини, които тук са отблъсквали сръбските войски. В местността „Центъра” край с. Алдомировци е първата от тях, която започва от местността „Чешма”, минава точно при мястото, на което е било разположено командването на нашата армия, като тази екопътека е много хубава и си заслужава да я посетите. Друга такава е тази, започваща от Първия войнишки паметник в алдомировската местност „Мрамора”,  където може да се обходят позициите по които са се водили военните действия. Тук е мястото да благодаря на фамилията на кмета на с. Алдомировци - г-н Тодор Петков, която дари имот в тази местност, за да се осъществи тази екопътека. Дано такива постъпки на наши съграждани да подтикнат и други такива, за да бъдем по-добри и да се стараем да направим нашата страна по добра и красива”, каза г-н Стоилков.

Паметта на Героите на Сливница бе почетена с едноминутно мълчание, след което прозвуча и химна на Република България. Венци бяха поднесени от името на командването на Сухопътните войски, кмета на град Сливница и от името на Общинския съвет.

Крайната цел на похода бе Пантеонът на загиналите край село Гургулят, където командващият генерал-майор Боцев  награди военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски, отличили се със своята работа през годината.

Тържественият ритуал приключи с поднасяне на цветя от генерал-майор Боцев, неговия заместник бригаден генерал Попов , кмета на град Сливница - г-н Васко Стоилков и председателя на ОбС Сливница г-н Марин Павлов.

Анелия Теофилова