Гости от Руското посолство уважиха малчуганите от ОДЗ „Юрий Гагарин“, гр. Годеч в деня на патронния им празник

1310 преглеждания

Високопоставени господа от посолството на Русия в България пристигнаха в Годеч, за да присъстват на празника на ОДЗ “Юрий Гагарин”. Кирил Рънза, съветник по културните въпроси в посолството на Русия, и Константин Емелин, аташе по културните въпроси, бяха специални гости на детското заведение по случай 55 години от полета на своя патрон.

Почетните гости пристигнаха около 11 часа под полицейски ескорт. Прекрачвайки прага на детската градина, те бяха посрещнати с питка и сол от директора на ОДЗ „Юрий Гагарин” - Зорка Александрова.

По-късно двамата с особен интерес проследиха празничния концерт, изнесен от децата от градината и ученици от СОУ „Проф. д –р Асен Златаров”. Особено вълнение предизвика историята за името на обединеното детско заведение, разказана от бившата директорка Милка Раденкова.

„Преди половин век имената на детските градини се кръщаваха на герои от приказки, цветя, животни. Бях избрала за годечката детска градина името „Калинка”.Отидох в София, подадох малба, приеха я и ми казаха, че на следващия ден печатът с името ще бъде готов. На връщане се прибрах с две момчета на автостоп. Най-отпред на таблото на колата им имаше портрет на Юрий Гагарин. Едно от момчетата беше студент и много оживено разказваше за него. Носеше дори и книгата за летеца-космонавт, която беше излязла много скоро. Пътувайки до Годеч, той видя, че съм много впечатлена и ми подари книгата. Прибрах се и цяла нощ не спах. На другия ден отидох рано пак в София, където ме посрещнаха сърдито. Тогава им казах, че идвам с по-голяма молба – да променя името от „Калинка” на „Юрий Гагарин”, върна се назад във времето знаменитата учителка и директорка.

Последва слово на кмета на общината Радослав Асенов, който изрази своята благодарност за присъствието на господата от руското посолство.

„За мен е чест да присъствам днес тук. Благодаря на г-н Рънза и г-н Емелин за уважението и вниманието. Благодаря и на г-жа Александрова за поканата. Обръщам се и към учителите, които полагат основите на най-малките и същевременно най-ценните жители на нашата община. Бъдещето на Община Годеч, а и на България, са децата. Затова им пожелавам да бъдат здрави, силни, да слушат своите родители и учители. Да се гордеят с тях и да следват своите мечти“, обърна се към присъстващите Радослав Асенов.

„Изразяваме признателност и благодарност на град Годеч и неговата гостоприемна детска градина „Юрий Гагарин”. Програмата, приготвена от децата, беше много ярка, хубава и наистина поразяваща. Искаме да благодарим на кмета, директора на градината и целия педагогически колектив. Надяваме се на по-нататъчно сътрудничество. Градината с право носи името на един голям руснак Юрий Гагарин“, споделиха впечатленията си от видяното г-н Рънза и г-н Емелин.

Накрая на срещата ръководството на детската градина даде коктейл за гостите, присъствали на празника. 

Тагове