ДА ПАЗИМ БЪЛГАРСКОТО

2180 преглеждания

Дария и Митко Михалкови са брат и сестра, посветили живота си на българските народни танци. От години работят с деца, поемайки ги от първи клас в хореографските паралелки на СОУ „Летец Христо Топракчиев“ град Божурище. Основатели са на Ансамбъл "Хоро" и имат три школи в София, една школа в град Перник и една в град Божурище, в които раздават от своята любов и знания за българските народни танци на малки и големи.

Веднъж влезнал в залата, човек  трудно може да устои да не повтори. Когато чуеш музиката, видиш усмивките на всички там, благия и мил поглед на Митко  и Дария - тази зала и това занимание се превръщат в любимото хоби за разтоварване от стреса на ежедневието. Любовта и удоволствието от това, което правят тези хореографи са толкова зареждащи, че се влюбваш от пръв поглед. И някак като с мъничко магия се запалва пламъчето на желанието да танцуваш, да учиш, да любопитстваш за традициите и обичайте, да ти е интересно автентичното и да ти се иска да продължиш традицията да запазваш и популяризираш българското. А най- изумителното е, че магията действа на всеки. Удивително е да видиш как деца на по 7 – 8 годинки си пускат български народни песни, пътувайки за някоя екскурзия и ги знаят и пеят и това се случва по тяхно лично желание. Редом с тях танцуват и техните майки, че и баби.

Танцьорите от  Ансамбъл „Хоро” представят  автентични изпълнения на богатството от музикални традиции в българския фолклор.

Е, не е ли вдъхновяващо!

Вие също можете да допринесете за запазване на българските традиции, като се включите в инициативата на Митко и Дария Михалкови.

А Ето го и техният призив:

Изкупуваме стари автентични носии. Ако имате останали носии от баби и прабаби, не ги изхвърляйте, а ги снимайте. Изпратете ни снимките на адрес daria_mihalkova@abv.bg и може да ги закупим от Вас.