Да отпадне смяната на лятното със зимното часово време предлага Еврокомисията

953 преглеждания

Държавите от ЕС могат да решат към кое да се придържат

Да се премахне смяната на лятното със зимното часово време. Това предлага Европейската комисия, съобщи в днешната си реч нейният председател Жан-Клод Юнкер, цитиран от НоваТВ.

Според предложението преместването на часовниците в ЕС трябва да отпадне от 2019 г., а държавите членки ще могат да решат към лятното или зимното часово време да се придържат занапред.

„От трибуната всички твърдим, че искаме да действаме мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ако обаче законодателството на ЕС диктува на гражданите да преместват часовниците си два пъти годишно, никой няма да ни ръкопляска. Днес Комисията предлага това да се промени. Смяната на часовото време трябва да се премахне. Държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно — лятното или зимното. Това е въпрос на субсидиарност. Очаквам Парламентът и Съветът да се присъединят към това мнение и да намерят решения, които работят за нашия вътрешен пазар. Времето ни изтича“, заяви Юнкер.

Законодателното предложение има за цел да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се избегне евентуална фрагментация, която може да възникне, ако някои държави членки прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат.

Предлаганият от ЕК закон включва 3 основни направления: 1. В целия ЕС да отпадне сезонната смяна на часовото време; 2. Промените да заработят в кратък срок; 3. Да има координиран подход между държавите членки, осъществен чрез консултации на национално и европейско ниво.

Припомняме, че през юли и август ЕК проведе анкета сред населението на Съюза, като всички заинтересовани страни бяха поканени да изразят мнението си относно отпадането на смяната на часовото време. В нея се включиха 4.6 милиона души.

Дебатът за ползите от връщането на стрелките се води от години. Първоначално той е въведен като метод за пестене на разходи в икономиката, но с годините оказва все по-негативно влияние върху организмите на хората, намалява тяхната работоспособност, а с това и печалбите на бизнеса.

EspressoNews
Източник: НоваТВ