Да почерпят всички именици и строители - Димитровден е!

1305 преглеждания

Това е един от най-почитаните празници у нас

Отбелязваме един от най-уважаваните у нас празници – Димитровден. На 26 октомври празнуват всички, които носят името Димитър и неговите производни.

Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец, когото почитаме днес, е бил проконсул в Солун, загинал мъченически за християнската вяра на 26 октомври през 306 г.

Преданието гласи, че Свети Димитър многократно спасявал Солун от вражески нападения. Затова и го почитали в гръцките области Тракия и Македония. Почит на светеца от древни времена отдават всички славянски народи.

Българският народен култ представя светеца като по-големия брат близнак на Св. Георги. За двамата се казва, че Свети Георги носи лято, а Свети Димитър - зима. Свети Димитър язди бял кон, а снежинките падат от бялата му брада. Затова и в народния календар Димитровден бележи началото на зимата, тъй като се вярва, че в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква първият сняг. От там светецът е смятан за покровител на зимата, студа и снега. По традиция на днешния ден се прибират ралата на сухо и редят се дървата за зимата.

В много краища от страната Димитровден се чества с провеждането на събори или даването на курбан, но дори и да не се организират на местно ниво, почти всяко семейство празнува, тъй като Димитър е третото най-популярно име в България след Георги и Иван. Голям брой от църквите у нас са с името на светеца. Днес те ще отслужат тържествени литургии и ще отбележат храмовите си празници.

За имения си ден могат да почерпят всички с имената Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита и други.

Днешният ден е и ден на строителя. Празнуват всички, професионално ангажирани в сектора, сред които са архитекти, проектанти, строителни инженери и др.

Екипът на EspressoNews честити празника на всички празнуващи и им пожелава здраве и благоденствие!

EspressoNews