Дейността на доброволните формирования в региона бе тема на семинар в Костинброд

1706 преглеждания

Обсъдиха актуалните планове и стратегии за реакция при кризи

Семинар, посветен на актуални въпроси, свързани с дейността на доброволните формирования в Софийска област се проведе в Костинброд. Домакин на събитието бе местното НЧ „Иван Вазов-1947“.

Срещата беше организирана от заместник областният управител Николай Борисов, като събития, посветени на доброволните формирования и защитата при бедствия, аварии, пожари и други извънредни ситуации, са ежегодни.

В началото на форума заместник областният управител представи учениците от Първо ОУ „Васил Левски“, които спечелиха четвъртото място на XVI Национално ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, което се проведе в Стара Загора.

От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- МВР представиха Планът за изпълнение на Стратегията за развитие на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България за периода 2013-2020,  както и Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия 2018-2030 г., приета с решение на МС №505/19.07.2018 г.  

В дискутирането на темите участваха още комисар Георги Иванов - Директор на РД ПБЗН-София, Иван Видоловски – член на Управителния съвет на Национална асоциация на доброволците в Република България и главен инспектор Костадин Чифлигаров – началник сектор „Доброволни формирования“ в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Представители на Община Костинброд бяха кметът Трайко Младено,  неговият заместник Александър Ненов и  Главен инспектор инж. Здравко Александров – началник РС ПБЗН-Костинброд.

Като домакин, Младенов представи на гостите доброволно формирование „Феникс“, както и тяхното оборудване и екипировка, които включват брандиран им бус, лятно и зимно облекло, каски и принадлежности, нужни при реакцията по време на бедствия и аварии.

EspressoNews