Джулия Георгиева за упоритата работа в нежната и красива художествена гимнастика

5200 преглеждания

Джулия Георгиева започва да се занимава с художествена гимнастика на 6 г., в КХГ „Левски - Триадица” с личен треньор Светла Славова. Медалистка от държавни и международни турнири – индивидуално и ансамбъл.  През 2007г. е член на национален отбор девойки – ансамбъл. Бронзова медалистка от световно първенство по естетическа групова гимнастика. Студентка в НСА „Васил Левски” със специалност „Треньор по естетическа групова гимнастика”.  Работи с начинаещи.

 

Спечелихте две втори места в "Гимнастриада 2016", кажете малко повече за турнира и атмосферата на състезанието?

За моите гимнастички това беше първото републиканско първенство, състезанието беше доста оспорвано, имахме конкуренти, но децата се представиха прекрасно и заслужиха медалите.

 

Какво представлва естетическата групова гимнастика и как преминават състезанита по тази дисциплина?

Естетическата групова гимнастика е един интересен спорт, в който гимнастичките се изявяват само отборно - изпълняват съчетания в ансамбъл с минимум 6 гимнастички. Състезанията са оспорвани, конкуренцията е огромна и вече има отбори от много държави. За радост, България е основен претендент за медал от световно първенство. Имаме само няколко загуби на световно равнище, но за съжаление няма финансиране и нашите момичета всяка година са на ръба дали ще успеят да участват на този форум. Бих искала това да се промени, тъй като си заслужава да сме на стълбичката на победителите и хората да виждат българския флаг на почетно място.

 

Работите с деца от Сливница и Божурище, разкажете малко повече за своята работа в спортен клуб “Ритмика" и спортен клуб “Сливница"?

Не си предтавям да работя нищо друго освен това да работя с деца. Обожавам децата, те ме зареждат със сили и ме изпълват с увереност да се старая и да полагам усилия нещата да вървят напред. Стермя се да науча своите възпитанички да бъдат добри, честни, старателни и силни хора, за да могат един ден и извън спорта, да се справят сами с житейските предизвикателства.

 

Какво е предизвикателството да се работи с деца, как се откриват, тренират и задържат в залата и как се създават шампионки?

Трудното при работата с деца е, че всяко едно от тях има индивидуален характер и трябва да се подхожда по различен начин. Децата имат голям интерес да се занимават с различна спортна дейност, но задържането им в залата не е толкова лесно. Един от най-важните фактори за това да губят интерес са и родителите. Докато децата са малки те трябва да ги доведат на тренировка, но тъй като те имат безброй ангажименти не винаги успяват... И за съжаление, когато мине повече от един месец детето често губи интерес и мотивация и така никога няма да разберем дали това е било неговото специално нещо в живота...

А по повод шампионките бих казала, че се създават с постоянство, упоритост, трудолюбие и много, много търпение и сътрудничество между треньор-дете-родител.

 

Художествената гимнастика е сред най-популярните и харесвани спортове в България, как се отразява това повишено обществено внимание върху спорта и методите на работа?

Всъщност общественото внимание е нож с две остриета. Някои хора смятат, че това е вреден спорт заради травмите и многото часове тренировки. Стремя се да опровергавам критиците. Моята главна цел е да науча децата на постоянство, здравословен начин на живот и всички тези качества, които възпитава спорта. Искам да създам една багоприятна среда за общуване и израстване и уют, в които децата да се чувстват специални, когато идват на тренировка.

 

Какво предстои в календара на спортен клуб "Ритмика" Божурище и спортен клуб „Сливница“ до края на годината и през 2017 г.? 

Още е рано да се каже, тъй като тази година се променя световния правилник и съответно ще се промени и  българския. Това ще доведе до промени в календара, които предстои да разберем.

 

Очаквайте нашият празничен завършек на годината с коледните тържества по художествена гимнастика, които ще се проведат на 21.12.2016 г., сряда, в НЧ "Съзнание 1907" - гр. Сливница и на 20.12.2016 г., вторник, в салона на СУ „Летец Христо Топракчиев” град Божурище.

 

Десислава Василева