Днес е Световния ден на физическата активност

1341 преглеждания

Мотото е „Движението - това е здраве“

През 2002 г. с решение на 55-та Световна здравна асамблея 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност, с мото: „Движението - това е здраве“. Кампанията, подкрепена от Министерството на здравеопазването цели чрез спорт и физическа активност да ограничи действието на рисковете за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

Намаляване на риска, промоция и здравословен начин на живот, в който ниската физическа активност е включена в списъка на основните рискови фактори водят до намаляване на заболеваемостта и смъртността от неинфекциозни болести в света.
Ниската физическа активност провокира високото кръвно налягане, високото ниво на холестерол и затлъстяването. Съвместно с тютюнопушенето и нездравословното хранене тя е основен рисков фактор за редица клинични заболявания: исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, хипертонична болест, онкологични заболявания и др. 
 
Недостатъчната физическа активност има значителни последици за общественото здраве. По данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи 80% от хората в България не са физически активни в такава степен, която би могла да бъде полезна за тяхното здраве. Факт е, че физическата активност притежава изключително мощен оздравителен потенциал, който продължава обаче да бъде все още неизползван за голяма част от населението в съвременния свят. 

Редовната двигателна активност: 
 
- Намалява индивидуалния риск от коронарно заболяване и мозъчен инсулт почти два пъти; 
 
- Намалява повишеното артериално налягане;
 
- Подобрява коронарния баланс на организма и съдейства за намаляване на теглото чрез увеличаване на енергийните разходи, като по този начин предотвратява затлъстяването;
 
- Намалява риска и от развитие на захарен диабет тип 2;
 
- Намалява загубата на костно вещество, като по-този начин се постига профилактика на остеопорозата;
 
- Подобрява физическата кондиция, намалява стреса и умората;
 
- Повишава производителността на труда, като прави ежедневната работа по-лека и приятна.   

Препоръки за двигателна активност на Световната здравна организация: 
 
От 5 до 17 години: Децата и юношите трябва да се занимават с физическа активност с умерена и висока интензивност средно 60 минути на ден. Физическата активност с продължителност над 60 минути носи допълнителна полза за здравето им. 
 
От 18 до 64 години: Хората на възраст между 18 и 64 години трябва да се занимават с физическа активност с умерена интензивност не по-малко от 150 минути на седмица и 75 минути с интензивно натоварване. Всяко занимание с физическа активност трябва да продължава не по-малко от 10 минути. 
 
Над 65 години: Редовната физическа активност – 5 пъти седмично по най-малко 30 минути, е препоръчителна и за възрастните хора, тъй като подобрява функционалното състояние и качеството им на живот. Интензивността на физическата активност трябва да има умерен и индивидуализиран характер. По този начин може да бъде намалено разпространението сред възрастните хора на заболявания като миокарден инфаркт и мозъчен инсулт, остеоартрит, остеопороза, хипертонична болест и др. Възрастните хора с ограничена подвижност трябва да се занимават с физическа активност за подобряване на равновесието и предотвратяване на паданията в три и повече дни от седмицата.
 
EspressoNews