Днес е Световният ден на доброволния кръводарител

1287 преглеждания

За първи път отбелязан през 2004 година, 14 юни е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Създаден по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите, денят на безвъзмездното кръводаряване има за цел да създаде култура на доброволна помощ.

Световният ден на доброволния кръводарител има за цел да популяризира значението на доброволното кръводаряване и да отдаде дължимото на даряването на кръв от безвъзмездни кръводарители, които ежедневно спасяват живота на хиляди нуждаещи се хора. Денят се отбелязва в цял свят на 14 юни – рожденият ден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, носител на Нобелова награда за откриване на системата ABO кръвни групи през 1900 г., спасила милиони човешки животи.

Едва една четвърт от кръводарителите в България са доброволци. Останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори и донори от семействата на нуждаещите се.

Защо се дарява кръв

Причините да дарите кръв са безброй, а Вашият жест – безценен! Дарявайки кръв Вие:

• Спасявате нечий живот!

• Давате втори шанс на друг човек.

• Кръводаряването не вреди!

• Увеличавате защитните сили на организма си.

• Прочиствате организма си – стимулира се процеса на обновяване на кръвните клетки.

• Всички кръводарители получават 2 дни платен отпуск.

• Всички кръводарители получават резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

• Извършвате хуманен акт!

Кой се нуждае от дарената кръв?

Кръвта се използва за лечение при пациенти с:

• остри кръвозагуби причинени от травми

• лечение на тежки изгаряния• планови и спешни хирургични и акушерски интервенции.
• ABO и Rh несъвместимост на майката и плода.

• лечение на злокачествени заболявания.

• подържане живота на пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.

Къде се използва дарената кръв?

Съгласно нормативната уредба в България :

• Дарената кръв се използва за лечение на пациенти само в пределите на страната (в редки изключения и за тежко пострадали наши сънародници, които са на работа в чужбина, след разрешение на компетентните органи)

• Въведената хемотрансфузионна доктрина дава възможност за най–рационално използване и дарената кръв от един човек може да помогне на повече от един пациент.

• Минималният срок между две кръводарявания е два месеца.

• Кръводарителите могат да получат резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група 7 дни след кръводаряването.

Как се дарява кръв

Ще преминете през няколко етапа, като всичко става стравнително бързо. Стъпките са следните:

1. В първия кабинет се предава личната карта и се проверява дали може да сте кръводарител. Ще ви бъде даден въпросник относно вашето здравословно състояние. В него има въпроси като “Чувствате ли се здрав?”, “Боледували ли сте от хепатит” и прочие. Предварително може да проверите пълния списък със заболявания и други фактори, поради които не се разрешава кръводаряване.

2. Следва преглед от лекар, който се състои в измерване на кръвното и прослушване на сърцето.

3. В следващия кабинет ще Ви вземат няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Само няколко капки – не се притеснявайте! Ако не си знаете кръвната група – ще ви я кажат. Ако хемоглобина е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

ВАЖНО! В случай, че имате ниско кръвно,  трябва да изпиете нещо (например кафе), за да го повишите!

4. След това отивате в чакалнята и чакате да Ви извикат.

5. Когато това стане ще Ви настанят на легло в съседна стая. Там ще Ви дезинфекцират ръката около мястото, където ще сложат системата и след това ще Ви включат към нея. Повечето хора описват процеса като абсолютно безболезнен, но все пак има възможност да изпитате лек дискомфорт. Мислете си за това, че спасявате живот. Цялото кръводаряване трае около десетина минути. Количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

ВАЖНО! Ако по време на кръводаряването се почувствате зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект! Когато приключите ще Ви сложат лека превръзка, която не трябва да сваляте поне час. Мястото, където е била иглата, не трябва да се мокри 24 часа.

6. След това ще получите торбичка с шоколади, бисквити, пакетчата кафе, енергийна напитка, натурален сок или нещо подобно. Имайте предвид, че всеки център за кръводаряване може да дава нещо различно. Ако случайно няма енергийна напитка, или нещо друго от изброените, не може да държите кръвния център отговорен.

ВАЖНО! Ако поради някакви причини не получите нищо, незабавно отидете до най-близкия магазин и си купете шоколад, изпийте едно кафе и като цяло пийте много течности през деня.

7. След превръзката и торбичката с лакомства, задължително Ви дават бележка, с която да удостоверявате, че сте дали кръв. Тази бележка ви дава право на два дни допълнителен и платен отпуск. Връщат Ви личната карта и сте готови!

Цялата описана процедура трае най-много 20-30 минути.

ВАЖНО! Всички консумативи, използвани по време на кръвовземането са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба.

За колко време се възстановява кръвта?

• Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие.

• Качествено кръвта се възстановява за 3-4 седмици.


Това е целият процес по кръводаряване! Вие спасихте живот!

EspressoNews