Днес е Световният ден на доброволния кръводарител

1323 преглеждания

Едва една четвърт от кръводарителите в България са доброволци

За първи път отбелязан през 2004 година, 14 юни е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Създаден по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите, денят на безвъзмездното кръводаряване има за цел да създаде култура на доброволна помощ.

Световният ден на доброволния кръводарител има за цел да популяризира значението на доброволното кръводаряване и да отдаде дължимото на даряването на кръв от безвъзмездни кръводарители, които ежедневно спасяват живота на хиляди нуждаещи се хора. Денят се отбелязва в цял свят на 14 юни – рожденият ден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, носител на Нобелова награда за откриване на системата ABO кръвни групи през 1900 г., спасила милиони човешки животи.

Едва една четвърт от кръводарителите в България са доброволци. Останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори и донори от семействата на нуждаещите се.

Към момента чрез онлайн платформата и мобилното приложение в системата на Българската организация за доброволно кръводаряване са регистрирани повече от 1500 доброволни кръводарители от цялата страна, които даряват безвъзмездно кръв за непознати хора при спешни случаи и се включват в акциите на сдружението. Системата се поддържа и администрира изцяло от доброволци на Българската организация за доброволно кръводаряване и предоставянето на помощ, чрез нея е 100% доброволно и безвъзмездно. Регистрацията е напълно безплатна както на доброволците, така и на нуждаещите се от кръв и става през сайта на Българската организация за доброволно кръводаряване - www.bgblood.org, през мобилното приложение Дари кръв и фейсбук страницата им.

Само за изминалата година, Българската организация за доброволно кръводаряване е провела 193 акции за спешна помощ и намиране на кръводарители с конкретна кръвна група, с успеваемост над 91%.

EspressoNews