До 20% може да намалеят жертвите на пътя у нас за година

1049 преглеждания

Със създаването на новата Агенция за пътна безопасност

До 20% може да намалее броят на жертвите по пътищата за една година. Такава увереност изказа в ефира на БНТ Малина Крумова – съветник на премиера за структурирането на Държавната агенция за пътна безопасност. Плановете на кабинета са новият, дванадесети поред орган, да заработи от 2019 г. Най-вероятно ведомството ще бъде оглавено именно от Крумова, която е бивш заместник-министър на регионалното развитие.

Нейната оценка за „войната по пътищата“ е, че вложените усилия в борбата с трагичните инциденти са много, но има още какво да се желае, както и че причината да няма съществен резултат е липсата на координация и проследяване на действията на сега действащите 11 ресорни институции.

По думите на Крумова, проблемът с катастрофите е системен, а факторите, които обединява, са водач и поведение, състояние на автомобилния парк, пътища, реакция при ПТП, лекарска и долекарска помощ. Именно те са отговорност на единадесетте ведомства към момента. Целта е новата агенция да обедини и координира усилията им, след което да анализира ситуацията. Създаването й трябва да допринесе и за повече гъвкавост и своевременни реакции на възникващите предизвикателства.

Имено затова, Крумова е оптимист за намаляването на броя на инцидентите и жертвите по пътищата у нас.

Източник: БНТ
Снимка: Архив
EspressoNews