Домът не е географско пространство, адрес или четири стени с мебели помежду им

2407 преглеждания

По който и път да поема искам той да води до дома

„Не си бил никъде, докато не си се прибирал вкъщи.“

Тери Пратчет

Влече ме да пътувам, да опознавам света, да търся и намирам. Винаги тръпна пред възможността да посетя някое ново място, да изпитам или да видя нещо различно, но дори удоволствието от най-вълнуващото пътешествие не може да се сравни с онзи приятeн гъдел в стомаха, който изпитвам, когато се завърна у дома.

Домът не е географско пространство, адрес или четири стени с мебели помежду им. Той се намира ей там - при уханието на бабините мекици със сладко, придружени от чаша топло какао за закуска. Или пък при майчината милувка, за която винаги копнеем, колкото и да сме пораснали. Той е при богато украсената елха навръх Коледа, когато не дървата в печката, а обичта към близките сгрява душите ни. Мястото с най-милите спомени, там където, колкото и клиширано да звучи, усещаме и даваме най-много любов през целия си живот.

Може ли тигърът да нарече клетката в зоопарка свой дом? Или пък птичката - тесния кафез? Ако я пуснем да отлети, тя едва ли ще се върне. Нейният дом са необозримото небе, зелените дървета, прохладните гори. И макар това да не отговаря на общоприетата представа за сигурно убежище, за дивите животинки тази необятност е всичко, безграничните хоризонти са техния дом. Биха ли заменили тази свобода, да кажем, за някоя позлатена клетка? Със сигурност не, но все пак те нямат и разсъдък, за да направят такъв избор. Но какво е цената на златото пред тази на онова любимо кътче, което наричаме дом? Погледнато от този ъгъл, луксът даже ми се струва евтин.

Домът има едно определение, което е добре познато на всички, а именно, че това е мястото, където си се родил и където живееш. Това обаче не е съвсем точно. Нужно ли е наистина да си израснал в България, за да я почувстваш своя родина? Вижте погледа на чуженеца, отскоро дошъл в нашата страна. Той се диви и възхищава на великолепната ни природа - на високите ни планини, на тюркоазените езера и обсипаните с поляни цветя, а ние, българите, даже сме забравили за съществуването им. Слуша прехласнат за нашите велики царе и князе, за подвизите на смели войводи, за Левски и Ботев, а нашите учебници по история лежат неотваряни под голям слой прах на дъното на някой шкаф. Не е ли тогава чужденецът българин повече от нас самите, няма ли право да я нарича свой дом?

Българският имигрант, където и да отиде, винаги ще обича родната си страна, защото се чувства свързан с нея. Да, той живее на чуждо място, но с умиление си спомня за красотата на нашето отечество и осъзнава, че друга такава няма никъде на света. Спомня си българските традиции и обичаи, нашите уникалности - народните ни носии, киселото мляко, пълнените чушки, веселите и шумни сватби. Дори на хиляди километри, той ще си спомни, че Трети март е нашият национален празник и ще се изпълни с гордост, която често забравяме да изпитаме, защото ние свързваме тази дата предимно с факта, че тогава не сме на училище или на работа. Нека не обезценяваме нашата България, нека не сме чужденци в собсвената си родина. Защо трябва да изгубим нещо, за да разберем колко ценно ни е всъщност?

Обичайте дома си. Независимо как разбирате това понятие - дали под дом разбирате вашата родина или вашето жилище, в което сте отраснали, или пък имате трета съвсем различна гледна точка. Оценявайте малките неща, в тях се крие домашният уют. Аз все още се уча да го правя. Не знам дали съм го овладяла напълно, но знам едно - аз обожавам да пътувам и е възможно никога да не ми омръзне да го правя, но по който и път да поема искам той да води до едно и също място - у дома.

Материалът е изготвен от Десислава Ценова, ученичка в ППМГ „Акад. Иван Ценов“ гр. Враца за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019  Пътят към дома“: Община Враца