Доника Ризова: „Талантът има нужда от протегната ръка, от насока, от поле за изява.“

3761 преглеждания

Тя ще подкрепя участниците в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ като ментор

Доника Ризова е един от менторите на „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“. Доника, която в своята професионална кариера има богат опит на журналист в радио и телевизия, е с талантите от Работилницата от първото издание на ученическия конкурс-обучение. Като член на журито, тя оценява работата на учениците през 2016, 2017 и 2018 г., като наред с това, предостави и възможност за професионален стаж на избрани участници. През тази година, тя ще бъде един от менторите в конкурса и ще работи още по-пряко с бъдещите журналисти, за да им помогне да разкрият своя потенциал и умения.

Официалният старт на „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ ще бъде даден на 18 март. Тогава младите таланти ще получат първата от шестте творчески задачи, включени в четвъртото издание на проекта.

Специално за участниците в тазгодишното издание на конкурса, Доника Ризова сподели: „Домът е там, където е нашето детство. Това не е мисъл на велик писател. Това е истина, която осъзнах веднага след като заживях в чужбина. Колкото и успешен да си, на което и прекрасно място в света да живееш, винаги ще търсиш пътя към дома, към Родината. Много българи избраха трудната пътека, която ни отведе в чужбина. Всеки от нас има своите понякога горчиви причини.  Вярвам обаче, че всеки един от нас носи България в сърцето и помага винаги когато може на сънародник, на града си, на училището си. Социалните мрежи ни дават възможност да бъдем заедно от всяка точка на света и случването на доброто става още по-бързо и някак по-видимо. А добрият пример увлича, дава порив и на други да опитат. Подкрепям „Работилница за репортери”, защото знам, че талантът има нужда от протегната ръка, от насока, от добра дума, от поле за изява. Още по-силно от всичко това се нуждаят младите таланти, които тепърва ще трябва да повярват в себе си. Много ми харесва темата тази година. „Пътят към дома“ е може би най-чаканият, изпълнен с надежда, спомени и емоции път. Но по него се върви с леко сърце. Понякога за да тръгнем ни трябва летище, магистрала, граница, идея или просто снимка, глас по телефона... Нямам търпение да се срещна с вълнуващите истории на участниците в Работилницата. Да усетя тяхната енергия и да споделим надежда. Спорна работа и „Лек път”!”

Доника Ризова е телевизионен журналист и специалист в сферата на публичната комуникация. Тя е носител на редица награди за журналистика (наградата на Съюза на българските журналисти „Златно перо“ в категория „Телевизия“, наградата „Свети Влас“, отличие от медийния фестивал „Българската Европа“), както и наградата „Златно сърце“ за активната си социална ангажираност, номинация за наградата „Заедно в благотворителността“ и за „Жена на годината“ в конкурса на сп. Grazia. Доника Ризова е посланик на кампанията на Investor Media Group „Забавното четене“.  Редовен гост-лектор в университети и училища и търсен анализатор по медийни и социални теми. Тя е член на Настоятелството на Фондация „За нашите деца”. Носител е специална награда „Добрият пример 2017“ на ЕspressoNews.

EspressoNews