Доц. д-р Стела Ангова: „Дългът ни е да работим с най-ценния капитал - младите хора на България“

2498 преглеждания

Ръководителят на катедра в УНСС е част от журито на Работилницата за втора година

За втора поредна година, доц. д-р Стела Ангова, ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС е част от  журито на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“, който през тази година е под надслов „Пътят към дома“.

Ето какво споделя доцент Ангова за професионалната ориентация, образованието, за проекта „Работилница за репортери“ и срещата с таланта на учениците, които са част от него.

„През 1984 г. ми попадна книга, която изчетох на един дъх - „Да си търсиш белята“ на Доналд Удс. В нея той разказва за първите си стъпки в журналистиката, за експериментите с оригинален графичен дизайн, за морала, за борбата срещу апартейда в ЮАР, за изгнанието далеч от родината. Това е от тези книги, които никога не забравяш и препрочиташ от време навреме. Мисля, че до голяма степен именно тя предопредели моя професионален път.

Така че през 1989 г. бях приета да уча журналистика в СУ „Св. Кл. Охридски“. Паралелно със следването започнах работа като репортер във в. „Вечерни новини“, където срещнах много добри журналисти, които ме водеха умело по пътя на вестникарството. До ден днешен този вестник е в сърцето ми, защото ми даде основата, която университетът надгради.

Днес съм част от катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС. Обучаваме студенти в две бакалавърски специалности - „Медии и журналистика“ и „Медия икономика“. Предлагаме обучение и в две магистратури - „Връзки с обществеността“ и „Бизнес журналистика и продуцентство“. Работим с жар и студентите отвръщат със същия ентусиазъм като разпространяват нашия хаштаг #unwemedia.

Много съм щастлива, че за втори път имам честта да бъда в журито на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“. Няма да се уморя да поднасям своите адмирации към идейните носители на проекта, защото смятам, че дългът ни е да работим с най-ценния капитал - младите хора на България.

Наричат моето поколение гранично. А за днешното поколение клишето е изгубено. „Работилница за репортери“ пали тази искра, която позволява на младите да излязат от този стереотип. А какво по-хубаво от интелигентни и можещи личности, които са имали правилните водачи!

Миналата година в действие видях как конкурсът променя съдби и нагласи. Беше изключително мотивиращо! Щастлива съм, че един от победителите избра нашия университет и нашата катедра. Надявам се, че тази година отново ще има желаещи да получат висше образование при нас, тъй като учениците с грамота от УНСС за отлично представяне ще бъдат приети в специалност „Медии и журналистика“ само със събеседване.

Чувствам тазгодишната тема „Пътят към дома“ много лично и емоционално и очаквам да видя чудесни разработки на темата. Успех на всички участници както от мен, така и от моите колеги.“.

Вижте и видеообръщението на доц. Ангова към тазгодишните участници в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“.


EspressoNews