Драгоман отпразнува 49 години от обявяването си за град

1655 преглеждания

Празникът се чества от 1969 г.

С богата празнична програма Драгоман отпразнува 49-ата годишнина от обявяването на селището за град. По традиция събитието се проведе в последната събота на месец август.

И тази година празничната програма на честванията започна на централния площад в Драгоман със забавления за най-малките. За тяхното добро настроение се погрижиха „Барбароните“ и приятели, които предложиха атрактивен спектакъл с много фокуси, жонглиране и забавни игри.

Официалната част от тържествата започна с традиционния за деня водосвет в храма „Свети архидякон Стефан“, който тази година бе отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп - Викарий на Софийския Митрополит и Патриарх Български Неофит, съпроводен от архимандрид Василий - протосингел на Софийска Света митрополия, Ставрофорен иконом отец Ангел - Духовен надзорник на Софийската Света митрополия, свещеници и дякони, в присъствието на домакина отец Асен Асенов - енорийски свещеник. В изпълнения с миряни храм, в присъствието на кмета на града Андрей Иванов, заместник областния управител Николай Борисов, председателя на общинския съвет Методи Методиев, представители на общинската администрация, общински съветници, гости на тържеството и много граждани, Белоградчишкият епископ Поликарп благослови събралото се множество и пожела здраве, успехи, благоденствие, просперитет на Драгоман, неговите жители и цяла България.

Официалната част на празненствата продължи на сцената пред читалището. В обръщението си към присъстващите, кметът г-н Андрей Иванов поздрави своите съграждани и гостите на Драгоман и подчерта, че в 49-годишната история на Драгоман неговите жители, съвместно с институциите и управниците му, са направили немалко, което по думите на кмета, в същото време е и крайно недостатъчно. Иванов определи енергията, с която работи Общинската администрация, като „пословична“. „Стараем се да ви чуваме, искаме да направим реалност всяка една ваша препоръка, всяка една ваша мечта, всеки един ваш помисъл. За съжаление не винаги разполагаме с необходимия ресурс – финансов, времеви или като специалисти.“, заяви кметът и допълни, че градът преди всичко е хората, които живеят там, милеят за него и го подкрепят, а не толкова постройките и инвестициите. „Това, което е направено в общински план като инвестиции и финансова стабилност, бледнее пред това, което всички заедно успяхме да направим, а именно - да оценим, че градът е на всички нас, на цялото население.“, категоричен бе още Андрей Иванов. Според него, това личало от чистотата, отношението към околната среда, припознаването политиката на общинската администрация и общинския съвет, което има на местно ниво.

За финал кметът на Драгоман пожела на съгражданите си здраве, да се обичат и подкрепят и да помнят, че макар и млад, Драгоман е техният град. „Той ще пребъде и всички, заедно ще успеем да го направим мястото, което заслужава на картата на България“, завърши речта си Андрей Иванов.

Приветствие към жителите и гостите на Драгоман отправиха и Белоградчишкия епископ Поликарп, заместник-министъра на туризма Любен Кънчев и председателя на ОбС Драгоман Методи Методиев.

Поздравителни адреси за празника на града изпратиха Бойко Борисов – министър председател на Рпублика България, Николай Нанков – министър на Регионалното развитие и благоустройството, Николина Ангелкова – министър на туризма, Даниел Панов – председател на УС на НОСОРБ и кмет на Велико Търново, Силвия Георгиева – изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България, Марин Павлов – управител на Сдружение на югозападните общини – клон София, Росен Василев – управител на БЧК – София и др.

Празничната програма продължи с изпълнения на местни самодейни състави, сред които децата от НЧ „Мелдия – 2012“ гр. Драгоман, НЧ „Драгоман – 1925“ гр. Драгоман, НЧ „Христо Ботев“ с. Габер, НЧ „Самообразование“ с. Големо Малово и НЧ „Бурел – 2013“ с. Ялботина

С напредването на вечерта дойде и времето на професионалистите. Първа на сцената се качи изпълнителката на народни песни Ивелина Колева, която показа богатството и разнообразието на българския фолклор и даде начало за традиционното хоро, което се изви на площада и в което се включиха десетки граждани. След нея за настроението на празнуващите се погрижиха Памбос Агапиу и неговата група, които представиха спектакъла „Танцът е празник на живота“ и поп-фолк дивата Андреа.

Кулминационната точка на тържествата сложи впечатляващо пиротехническо шоу, което тази година бе под съпровода на „Fuego“ на струнния квартет Bond.

49-та годишнина от обявяването на Драгоман за град бе уважена от редица гости, сред които г-н Любен Кънчев – заместник-министър на туризма, г-н Николай Борисов – заместник-областен управител на Софийска област, г-н Юлиан Ангелов – Депутат от 44-то НС от групата на Обединени патриоти и организационен секретар на ВМРО, г-жа Росица Иванова – Началник на РУО – София регион, г-н Константин Томанов – секретар на ЦКБППМН, г-н Радослав Асенов – кмет на община Годеч, г-н Емил Славков – началник РУ – Сливница, г-жа Галя Дакова – изпълнителен директор на Здравен фонд „Св. Георги“, г-н Марин Колев – заместник-директор на РДГП – Драгоман, г-н Радослав Сотиров – началник ГПУ – Калотина, секретари на съседни общини, представители на бизнеса, ръководители и представители на различни учреждения и обществени структури, общински съветници и др.

Празникът на Драгоман се отбелязва от 1969 г., когато селището е обявено с указ за град. Традицията повелява той да се чества в последната седмица на месец август и се организира от общинската администрация.

EspressoNews