Дядо Добри напусна земния свят

1612 преглеждания

Дядо Добри напусна земния свят

Днес от този свят си отиде Добри Добрев, когото цяла България познава като Дядо Добри. Роден през 1914 година, наричан още Светеца от Байлово, Безсребърника и Божия странник, той ще остане в сърцата ни, защото житейският му път премина като посланик на неописуема с думи добрина и воля за постигане на невъзможното

Дядо Добри стана известен като един от най-големите дарители на Църквата. През 2005 г. дарява 10 000 лв. за църквата „Св. Кирил и Методий“ в село Байлово, а през 2007 г. събира 25 000 лв. за реставрацията на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци. През 2009 г. дядо Добри превежда 35 700 лв. в сметката на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, което и до ден днешен е най-голямото дарение от частно лице в историята на храма. През 2000 година решава да дари на Църквата всичките си имоти. Достоен за почит в личното му дело е фактът, че всички средства, които той дари, събираше просейки.

През годините Дядо Добри пътуваше пеша или с автобус от с. Байлово, община Горна Малина, до София, където заставаше пред портите на "Св. Александър Невски" или църквата "Свети Седмочисленици" и събираше парите, които след това даряваше до последната стотинка.

Светецът от Байлово отиде на небето на 103-годишна възраст. Автентичните шаячни дрехи, цървулите и пластмасовата чашка, с която моли за милостиня, са само част от отличителния външен вид на беловласия старец, дошъл сякаш от миналото, за да отвори слепите ни за доброта и чудеса очи.

Новината за кончината на стареца се разнесе мълниеносно в социалните мрежи, където хората призовават личният пример на Дядо Добри приживе, никога да не бъде забравен.

„Бог да го прости! Царство му небесно!“, написа в личния си Фейсбук профил Белоградчишкият епископ Поликарп.

Поклон пред паметта му!

EspressoNews