ЕК затвори три от темите за наблюдение над страната ни

882 преглеждания

Независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност

Европейската комисия отмени три от общо шестте сфери на наблюдение върху България с  последния си доклад за напредъка на страната ни, който бе публикуван в сряда. В доклада се прави оценка на напредъка по механизма за сътрудничество и проверка, по съдебната реформа и борбата с корупцията, както и в борбата срещу организираната престъпност.

По три от шестте показателя наблюдението над страната ни ще продължи. Еврокомисията обаче смята, че сме изпълнили ангажиментите си и препоръките по теми като независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност и те могат да се считат за временно прекратени, пише news.bg.

В коментар по темата премиерът Бойко Борисов заяви, че положителният за страната ни доклад е свързан и с щедрия държавен бюджет за догодина. Той изрази надежда, че след като се запознае с документа, Холандската страна също би могла да промени позицията си по отношение на членството на България в Шенген.

 Целта на продължаващия мониторинг над страната ни, е да се потвърди оценката, че България полага усилия по изпълнение на препоръките от последния доклад през ноември 2017 г. Според наблюдателите, няколко препоръки вече са изпълнени, а други са съвсем близо до етапа на изпълнение.

Документът отчита още значителното влошаване на медийната среда в България през последните години, което според наблюдателите изправя обществеността пред риск от ограничаване на достъпа до информация. Това може да има негативно въздействие върху съдебната независимост при наличие на персонални атаки срещу съдии в някои медии, пише в документа, цитиран от медията.

Способността на медиите и на гражданското общество да изискват отчетност от властимащите в плуралистична среда, без да се оказва натиск, е важна част от основата за продължаване на реформите, обхванати от механизма за сътрудничество и проверка (МСП), както и за по-доброто управление като цяло.

Това гласи приетия по-рано през деня от членовете на Европейската комисия най-нов доклад за действията на България в изпълнение на поетите от нея ангажименти по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

От ЕК приканват България да реализира направените в документа препоръки

Документът разглежда напредъкът в последната година за изпълнението на 17-те окончателни препоръки, отправени от Комисията в доклада от януари 2017 г

Според еврокомисарите, има шанс България да изпълни всички оставащи препоръки и съответно оставащите показатели, за да може мониторингът над страната ни да приключи до края на мандата на тази еврокомисия - (2019 г.). Това е последният доклад, написан под ръководството на сегашния председател - Жан-Клод Юнкер.

По думите на първия заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс: "В доклада се отчита, че България продължава да отбелязва стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които отправихме през януари 2017 г. Тези реформи са необходими за ефективната борба с корупцията и организираната престъпност".

По мнението на еврокомисарите три от шестте показателя временно са прекратени, защото няколко препоръки вече са изпълнени. Комисията е уверена, че България ще бъде в състояние да изпълни всички останали препоръки.

За да бъде прекратен процеса на наблюдение от Комисията приканват България да следва настоящата положителна тенденция в посока на изпълнение на всички оставащи препоръки.

Припомняме, след приемането на България в ЕС от 1 януари 2007 г. Комисията създаде механизъм за сътрудничество и проверка (МСП). Този механизъм оценява напредъка по ангажиментите, поети от България в областта на съдебната реформа и на борбата с корупцията и организираната престъпност.

Докладите за напредък в тези области са ежегодни. За изготвянето на докладите допринесоха контакти с държавите членки, гражданското общество, международни организации, независими експерти и различни други източници, обясняват от ЕК.

Заключенията на Комисията и методиката на МСП неизменно получават силна подкрепа от държавите членки в заключенията на Съвета на министрите след всеки доклад.

В доклада по МСП от януари 2017 г. беше направен преглед на 10-те години от прилагането на механизма за наблюдение и бяха определени основните оставащи стъпки, необходими за постигането на целите по МСП. Комисията отправи 17 препоръки, чието изпълнение е достатъчно за спиране на наблюдението над страната ни, освен ако други промени не доведат до ясен обрат в хода на напредъка.

Източник: News.bg