Един от най-именитите ни реставратори ще работи по "Графити" на Нерон

2201 преглеждания

Възстановяването на стенописната композиция започва в понеделник

Следващият понеделник – 28 август, започва работата по консервацията и реставрацията на една от най-значимите културни ценности в град Божурище – Стенописната композиция „Графити“ от именития Димитър Казаков-Нерон.

От началото на 2016 година Община Божурище работи в посока запазването на композицията, като през това време е кореспондирала с всички пряко свързани с казуса институции, сред които Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, за да може ведомствата да обединят силите си и да постигнат най-добрия резултат, подчертават от местната администрация.

След разглеждането на офертите от изпълнителите, постъпили в Община Божурище и осигуряването на средствата, нужни за реставрацията, изготвянето на проекта бе възложено  на г-н Владимир Цветков. Той е един от най-изявените и признати по цял свят български реставратори. Работил е по реставрацията на Боянската църква, църквата „Св. Стефан” в Истанбул, църквата „Св. Димитър”, Голямата базилика в Плиска, изграждането на музей-реплика на тракийската гробница край село Александрово и много други, информират още от Община Божурище.

От местната администрация подчертават, че проекта за реставрацията е изготвен напълно безвъзмездно, а офертата е на стойност 19 025 лева без ДДС. 25 000 лева бе размерът на средствата, които да отпусне Общината, определен с решение на ОбС-Божурище.

EspressoNews