Жителите на бл. 7 на ж.к. „Жилища“ в Божурище посрещнаха Коледа извън домовете си

1633 преглеждания

Нужни са още средства за ремонт на опожарената сграда

Повече от 2 месеца след като пожар унищожи жилищния блок 7 на ж.к. „Жилища“ в Божурище, ремонтът на сградата все още не е започнал. Причината е липсата на средства, предаде btv.   

Към момента в сградата няма покрив, нито прозорци, а помещенията в апартаментите са с голи стени и изгорели подове.

Архитект и проектант вече планират и подготвят документи за възстановяването на щетите в изгорелия блок и то безплатно, обясниха пред медията от общината. По план най-належащо е възстановяването на покрива и изграждането на плоча межди първия и втория етаж на жилищната сграда. По мнението на кмета на общината Георги Димов, това ще е достатъчно, за да започнат хората да се нанасят.

5000 лева са събраните до момента средства за ремонт на блока, благодарение на дарителската кампания, която инициира местната администрация. Сумата обаче е недостатъчна, за да бъде даден старт на възстановяването. Според Общинската адинистрация са необходими поне още 20 000 лева.

Припомняме, че пожарът се разрази, след вероятно самозапалване на един от живущите в сградата, който беше в неизвестност, а впоследствие бе открит мъртъв.

Вследствие на огъня, девет души останаха без дом. Покривът и вторият, последен етаж, на жилищната сграда са напълно разрушени.

Пострадалите семейства бяха настанени в общински жилища, а местната администрация организира събиране на обзавеждане, електроуреди, храни и дрехи за семействата без дом. Ден по-късно акцията бе прекратена, поради набавяне на всичко от първа необходимост за семействата.

Всеки, който има възможност и желание и да подкрепи пострадалите от пожара граждани, може да го направи на сметката за дарения:

Сметка: 7000 1523390599

IBAN: BG97 UNCR 7000 1523 3905 99 Получател: Община Божурище

Основание: Дарителска кампания за бл.7, ж.к. „Жилища“, гр. Божурище

На номер 17 777 с текст на латиница  DMS BOZHURISHTE, можете да изпращате дарителски SMS-и.

Източник:btv
EspressoNews