За България

1302 преглеждания

За България

„Знам: твоето минало е славно. И бъдещето ти

 ще е не по-малко славно в историята. Но кажи ми,

 как да преживея мизерното ти настояще?“

 Димитър Подвързачов

 

Докъде стигна днешното време. Поддадеш ли се, ще те обезвери докрай. Колко много хора избраха света на безсмисленото съществуване. Слабостта потъпка българското в душите им и за тях родният дълг потъна в забрава.

Но за мен надежда винаги ще има. Откривам я в литературните творби, картините, архитектурните паметници, музеите, традициите и обичаите. Те ни връщат към отминалите дни. Докато пазим спомена и силата, която носят, никога няма да ни напуснат. Мъглявината е преходна. Просто още едно изпитание за българския дух.

Все по-често ми се случва, минавайки по някоя улица, да дочувам звуците на българските народни песни. Хора́та стават по-дълги и кръшни. Развети байраци радват очите ми. Та нима има по-красива гледка. Вслушвам се и се оглеждам, и ми се пълни сърцето. Един ден реших да оставя за малко класиката настрана и тръгнах да си търся нови книги. Толкова се изумих, когато се натъкнах на съвременни български автори. Не можех да повярвам с каква обич и възторг пишат за родината. Може би не всички, но достатъчно. Ами фестивалите, които не спират да се множат. И колко трудно е да избереш на кой да отидеш, когато има два или три в един и същи ден, кой от кой по-вълнуващ.

Ах, как обичам България! Всичко тук ми е толкова скъпо. Обширните равнини и низини, китните градини и ливади, планините с буйни поточета и бистри езера. И българският народ – красив, добър, храбър. Да, аз ще продължавам да вярвам и ще се боря за българското.

Материалът е изготвен от Ася Асенова, ученичка в 12 клас на ПГ "Велизар Пеев", град Своге, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.