За културата, читалищната дейност и туризма в община Своге, говори Людмила Петрова - експерт РЕКИЦ – читалища Своге, в едно интервю на Антония Дикова

2457 преглеждания

Интервю на Антония Дикова – участник в ученическия проект на Еспресо Медия „Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България“ и Людмила Петрова - експерт РЕКИЦ – читалища Своге.

Здравейте госпожо Петрова! Благодаря Ви, че отделихте от времето си за провеждането на това интервю. Моля, представете се за аудиторията на ЕspressoNews.

Казвам се Людмила Петрова и съм експерт РЕКИЦ към НЧ „Градище 1907” гр. Своге. Освен това съм и председател на Художествено-творчески клуб „Полет” към същото читалище. От години съм радетел за поддържане на културата в нашия град на едно по-високо ниво, като се старая да съм винаги прецизна в работата си.

Благодаря! Бихте ли ни разказали нещо повече за културния календар на НЧ „Градище 1907” и на общината като цяло.

В началото на всяка година екипът на читалище „Градище” съставя културен календар за предстоящите културни събития за годината. Това се случва, след като и останалите читалища на територията на община Своге подадат своите културни календари. Така се съставя един общ календар, включващ събитията от цялата община. А това са различни чествания по повод национални празници, местни празници, годишнини от важни събития или от рождението или кончината на известни  личности, фестивали и други културни мероприятия. Художествено-творческият клуб „Полет”, чийто председател имам честта да съм, организира, например, културни събития в края на всеки месец – представяме различни автори и техните произведения. Гостуват ни поети, писатели, художници, музиканти, приложници. Много сме щастливи, че някои от поканените автори са деца. Това показва колко талантливи хора има в нашата община. В ХТК „Полет” членуват предимно местни автори, но наш почетен член е и поетесата Марлгарита Петкова.

Разкажете ни нещо за дейността на читалище „Градище”, което се намира в град Своге, както и за останалите читалища на територията на общината.

Община Своге е една от най-големите по територия и брой населени места в цяла България. Административен център е Своге, а селищата са 36. В много от тях има действащи читалища. За да бъдем по-точни, ще подчертая, че те са 14. Всяко от по-малките читалища поддържа танцови състави, певчески групи, а някои от тях са създали и свои художествено-творчески клубове, като този в село Искрец.

НЧ „Градище 1907” е създадено  през 1907-ма година от родолюбивия българин Зарко Коцев. С годините то се е превърнало в най-значимият културно-информационен център за града и общината. В него е съсредоточена художествената, информационната и културно-историческана дейност на този регион.  Библиотеката разполага с над 60 хиляди тома литература от всички области на познанието, както и различни периодични издания. Школите и съставите към читалището са дванайсет, като привличат интереса на много деца, младежи и възрастни. Музейна експозиция също пази паметта на красивия свогенски регион.

На 24 май тази година ще отбележим 110-годишнината от създаването на читалище „Градище”. В самия ден ще се състои голям концерт, в който ще участват местните самодейни колективи, както и много гости. Преди това ще бъде проведено тържествено заседание на читалищното настоятелство, на което ще бъдат връчени отличия на заслужили автори, отличили се през годините, а в края на месец май и децата ще отбележат годишнината със свой концерт.

Като цяло културни събития не ни липсват. Даже напротив, можем да се похвалим и с провеждането на два фестивала в град Своге. Единият се казва „Огньове в дефилето”,  провежда се през лятото и в него вземат участие почти всички самодейци от цялата община, както и гостуващи състави. Вторият е посветен на детската писателка Калина Малина, живяла и творила в Своге, който се провежда в деня на Народните будители - 1 ноември. Фестивалът е сцена за изява на децата. Има конкурсен характер и дава възможност на малките таланти да се изявят в областта на литературата, музиката и изобразителното изкуство.

Бих желала да Ви попитам и нещо встрани от Вашата специалност, но все пак, какво бихте споделили с нас, относно нивото на развитие на туризма в община Своге. Запозната ли сте?

Няма местен жител, който да не е запознат с природните и културни забележителности в нашата община, в това число и аз. Община Своге е атрактивна туристическа дестинация. Природата се е погрижила да ни дари с чудни и неповторими забележителности, станали емблематични за региона. Искърският пролом е една от тези забележителности. Величието му не може да се опише с думи – трябва да се види. Туристите могат да се насладят на спиращи дъха гледки, особено в района на гара Лакатник. Отвесните 300-метрови скали, изградени от червен триаски пясъчник, са като магнит за любителите на алпинизма и пещернячеството. На 300 м над река Искър, върху терасовидна скална издатина, е изградена малка дървена къщичка, станала като емблема на Лакатнишките скали.  Оцветена в червено и виждаща се отдалеч, тя представлява алпийски заслон, до който се достига само „по въже”. Носи гордото име „Орлово гнездо”. 

В скалите, точно срещу гара Лакатник, на около 30 м над реката, се намира отворът на една от най-известните пещери в България – „Темната дупка”. Общата дължина на пещерата варира, по различни мнения, между 5000 и 9000 м. Друга известна пещера в района на Своге е „Елата”. Тя таи в себе си величествен подземен свят и е плътно изпълнена със сталактити, сталагмити, синтрови прегради и др. В община Своге има още десетки пещери, рай за пещерняците, като „Ръжишката пещера”, „Козарската пещера”, „Пропаст Ямата”, „Душника” и мн.др.

Друга атрактивна забележителност в нашата част на дефилето е водопадът „Скакля”, висок около 120 м.  Водите му „скачат” в три  каскадно разположени скока, най-високият от които достига 85 метра. По стръмните варовикови скали е прокарана туристическа пътека, получила названието „Вазова екопътека”. Тя свързва селата Гара Бов и Заселе и е еднственият път, по който може да се достигне до водопада „Скакля”. Тук, преди години, често се е разхождал Иван Вазов и е написал едни от най-хубавите си творби, между които и прочувствения си разказ „Дядо Йоцо гледа”, по прототип на местен жител.

Интересна забележителност в община Своге е и скалното образувание „Джуглата”. Намира в село Церово, на 6 км северно от Своге.

На територията на община Своге се намира и още една уникална забележителност – манастирът „Седемте престола”. Разположен е в живописно кътче на един от завоите на река Габровница, недалеч от село Осеновлаг. Манастирът „Седемте престола” е един от 100-те НТО /№78/ и е паметник на културата.

В община Своге има още два манастира обявени за паметници на културата. Единият се намира в град Своге – „Св.Петка”, построен през ХVІ-ХVІІ век. Другият манастир, „Успение Богородично”(ХІІІ в.), се намира  в двора на болница  „Цар Фердинанд І” в село Искрец. 

Освен с природни забележителности и над 80 културно-исторически паметници, община Своге е богата и с други атрактивни обекти за отдих и развлечение.  На територията на общината има хотелски комплекси, къщи за гости, ловни домове, хижи и вили,  които предлагат целогодишно перфектно обслужване и различни атракции. Като цяло има възможности за всякакъв вид туризъм – селски, културно-исторически, екотуризъм,  вело- и мототуризъм, конен  и ловно-риболовен, пещернячество, алпинизъм, рафтинг и даже ски-туризъм.

Стараем се да популяризираме нашите природни и културни забележителности по всички възможни начини – чрез медиите,  интернет и чрез материали като брошури, туристически карти и  магнитни сувенири. Надяваме се туристите в нашия регион да стават все повече и да остават все по-доволни.

Много Ви благодаря госпожо Петрова! А сега бих Ви помолила да пожелаете нещо на читателита на ЕspressoNews?

Желая на всички да са живи и здрави, усмихнати и жизнерадостни и нека повече хора посетят нашата община, за да се запознаят отблизо с нашите забележителности, а и да участват в нашите културни събития. Очакваме ги!

Материалът е изготвен от Антония Дикова, ученичка в 11 клас, в ПГ ”Велизар Пеев”, град Своге, за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

 

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

 

Медийни партньори

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс